Бібліотека – центр формування культури академічної доброчесності

Як інформаційно-просвітницький осередок Університету, Наукова бібліотека поширює серед здобувачів вищої освіти правила академічної доброчесності, правила етики інтелектуальних запозичень, організовує просвітницькі заходи щодо попередження проявів недоброчесності.

Тема академічної доброчесності – одна з головних, котру студенти мають засвоїти уже з першого курсу. Саме тому у межах «Місячника першокурсника» для студентів 1 курсу факультету механотроніки та інжинірингу Наукова бібліотека провела захід на тему академічної доброчесності.

Лекція «Культура академічної доброчесності» для першокурсників стала своєрідним анонсом до виконання правил академічної доброчесності студентів, який має зорієнтувати першокурсників у правилах і вимогах доброчесного навчання, сформувати повагу до авторських прав, етику інтелектуальних запозичень тощо.

Цікавість студентів до запропонованої тематики викликала їх участь в бліц-опитуванні щодо причин списування під час різних форм контролю знань та шляхів подолання цієї проблеми в навчанні, а також участь у розробленні принципів академічної доброчесності для «Кодексу честі студентської групи». Старости груп презентували колективну роботу, після чого відбулося жваве обговорення першокурсниками наведених прикладів приципів академічної доброчесності.

Використані бліц-опитування, евристична бесіда та ефективна технологія фасилітації (метод «Кола») у спілкуванні з першокурсниками допомогли Науковій бібліотеці акцентувати їхню увагу на дотриманні засад академічної доброчесності, які дають можливість наголосити на цінностях та цілісності університетської освіти, створити своєрідний місток між шкільним досвідом та новим етапом навчання в Державному біотехнологічному університеті.

«Чесність без знань – слабка і безглузда, а знання без чесності – дуже небезпечні» Семюел Джонсон (літературний критик, лексикограф і поет 2-ої половини 18 століття).

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка