Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

27 січня у всьому світі відмічається День пам’яті жертв Голокосту, проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН в 2005 році. 

Дата 27 січня була обрана тому, що саме в цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту звільнили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. Планомірне знищення євреїв не можна назвати просто актом геноциду, настільки безпрецедентним воно було за масштабами. Це була спроба знищити цілий народ, де б не перебували його представники. Саме тому геноцид єврейського народу в роки війни отримав назву – Голокост (англ. Holocaust – «всеспалення»).  Кількість євреїв, знищених у всьому світі, сягає жахливих меж. Відома нам цифра 6 мільйонів й до сьогодні доповнюється істориками. В Резолюції № 60/7 Генеральної Асамблеї ООН говориться, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». 

Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року, відповідно до постанови ВРУ від 5 липня 2011 року "Про 70-річчя трагедії Бабиного Яру". Політика терору проти євреїв в окупованій Україні знищила їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту. Жертвами Голокосту стали понад 1,5 млн осіб. Місця найбільших масових страт євреїв в Україні: Бабин Яр (Київ) – більше 100 000, Богданівка Одеської області – понад 40 000, Дрогобицький Яр (Харків) –  близько 20 000, Кам’янець-Подільський – 23 600,  Дальник Одеської області – близько 18 000, урочище Сосонки біля Рівного – понад 17 000 жертв. Вважають, що найбільшу кількість євреїв було вбито у вересні 1941 року в Києві у Бабиному Яру. Там за два дні нацисти розстріляли 33 771 людину. При цьому невідомо, скільки було вбито дітей, що не досягли віку трьох років. У цих цифрах – нелюдський біль, катування, страждання.

Відзначення цієї сумної дати – наша мізерна данина пам’яті безвинно загиблих в полум’ї Голокосту. В цей день в різних країнах світу проводять жалобні мітинги біля меморіалів, зустрічі з врятованими та рятівниками, організовують тематичні виставки, перегляди фільмів, вистав, поетичні вечори. 

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути віртуальний огляд «Голокост і людська гідність»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка