23 квітня - 100 років від дня народження Григорія Михайловича Тютюнника

Український письменник Григорій Михайлович Тютюнник народився 23 квітня 1920 року в селі Шилівка Зіньківського району на Полтавщині.

З 1938 року – студент Харківського університету, навчання в якому перервала війна. Добровольцем пішов на фронт, двічі його тяжко поранено, двічі тікав з полону, брав участь у діях партизанських загонів – на території Кіровоградщини та Чехословаччини.

Після воєнних років працював учителем, співробітником львівського журналу «Жовтень», вів активну й напружену літературну діяльність.

Творчий доробок митця складає збірка оповідань «Зоряні межі» (1950), повість «Хмарка сонця не заступить» (1957). Вже після смерті письменника світ побачив його збірку поезій воєнного часу «Журавлині ключі», опубліковану 1963 року.

Роман Григорія Тютюнника «Вир» посідає особливе місце як у творчості прозаїка, так і в історії українського письменства. За цей роман Григорій Тютюнник у 1963 році був відзначений Шевченківською премією (посмертно). У 1983 році режисер Станіслав Клименко зняв за романом письменника художній фільм «Вир».

Григорій Тютюнник  до кінця життя пам’ятав про війну – лікарі так і не змогли видалити осколок біля серця. Від тих воєнних ран Григорій Тютюнник 29 серпня 1961 року помер у Львові.

Пропонуємо ознайомитися з творами Григорія Тютюнника, які ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Тютюнник, Г. М.   Вир : Роман / Г. М. Тютюнник. - Київ : Рад.школа, 1990.– 512 с.
  • Тютюнник, Г. М. Водоворот [Текст] : Роман / Г. М. Тютюнник ; пер. с укр. Л. Кедриной. – М. : Известия, 1983. – 477 с.
  • Тютюнник, Г. М. Холодная мята [Текст] : Повесть, рассказы / Г. М. Тютюнник ; пер. с укр. Н. Дангуловой. – М. : Известия, 1981. - 379 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка