25 лютого - 115 років від дня народження Павла Павловича Вірського

Український артист  балету,  хореограф Павло Павлович Вірський  народився 25 лютого 1905 року в Одесі. В 1926 році закінчив Одеське музично-драматичне училище, 1928 – Московський театральний технікум.

Павло Вірський вже в студентські роки мріяв оживити академічний танець народним, оформивши цей мікс театральним дійством. Наприклад, студент Вірський для випускного іспиту придумав сценку з п’яним матросом. За лаштунками вилазив на двометрову драбину і, коли починалася музика, вивалювався до публіки. Зал сміявся до сліз. Номер захотів купити керівник Павла Вірського – знаменитий Асаф Мессерер. Однак артист від торгу утримався.

Перед війною Павла Павловича запросили балетмейстером до київської опери. Житло йому запропонував Київський військовий округ за умови, що Павло Вірський стане балетмейстером їхнього ансамблю. Він погодився. У роботі він був надзвичайно суворий. На репетиціях сам працював до сьомого поту.  Коли у танцюристів щось не виходило, особисто виконував складні піруети. Ансамбль під керівництвом Павла Вірського багато гастролював. «Це нашестя українських козаків зводить парижан з розуму», – писали французькі газети. Сальвадор Далі після концерту запрошував Павла Вірського на обід. Мао Цзедун кликав ансамбль в Китай на чотири місяці. У 1975 році Ансамбль танцю УРСР був на гастролях в Америці.

У 60-70-ті роки минулого століття Павло Вірський, засновник Ансамблю танцю України, який сьогодні носить його ім’я, своїми аншлаговими гастролями на всю планету заявив: «Ми – з України!».

Помер Павло Павлович Вірський 5 червня 1975 року.

Наукова бібліотека запрошує переглянути віртуальний огляд «Життя – це танець, танець – це життя»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка