13 грудня –народився Микола Хвильовий

Український прозаїк, поет, публіцист, один з основоположників пореволюційної української прози Микола Хвильовий (Микола Григорович Фітільов) народився 13 грудня 1893 року в селищі Тростянець на Харківщині (сьогодні райцентр Сумської області). Освіту здобув у Богодухівській гімназії. Служив рядовим у 325-му Царському полку, разом з полком побував у Галичині, Польщі, на Буковині та в Румунії. У 1916 році був переведений у 9-у хімічну команду, а в 1917 році перебував на румунському фронті. У квітні 1919 року вступив до КП(б)У. Очолював Особовий відділ 13-ї армії, працював в Богодухові в освітній сфері.

У 1921 році Микола Григорович переїжджає до Харкова та розпочинає свою літературну діяльність. Микола Хвильовий одразу опинився в осередку українського літературного життя, де активно заявив про себе як один з організаторів літературно-художнього процесу, член-засновник багатьох тогочас­них літературних організацій. Уже влітку 1921 року окремим виданням вийшла поема Миколи Хвильового «В електричний вік», а в листопаді того ж року – збірник «Жовтень».

З початку 20-х років літературна популярність Миколи Хвильового починає зростати стрімкими темпами. Його твори постійно друкуються в періодичній пресі. Окремими виданнями виходять збірки його поезій «Молодість» (1921) та «Досвітні симфонії» (1922). Тоді ж письменник виступає з прозовими творами. Вони спочатку з’являються в періодичних виданнях, а незабаром виходить збірка новел «Сині етюди» (1923).

Новий етап у творчості Миколи Хвильового розпочався з 1925 року, коли за його ініціативою було засноване літературно-мистецьке угруповання ВАПЛІТЕ («Вільна академія пролетарської літератури», 1926-1928). Ця організація об'єднала найбільш відомих українських письменників, які на той час жили в Харкові, – П. Тичину, Ю. Яновського, М. Бажана, О. Довженка, Ю. Смолича, П. Панча та ін. У період ВАПЛІТЕ Микола Хвильовий написав такі відомі твори, як «Мати», «Арабески», «Повість про санаторійну зону», «Сентиментальна історія». Памфлети Миколи Хвильового «Камо грядеши?» (1925), «Україна чи Малоросія?» (1926, надрукований лише у 1990 р.). «Думки проти течії» (1926), «Апологети писаризму» (1926) відстоювали національні пріоритети в політиці та культурі, рух України до Європи й закликали позбутися психологічної залежності від Москви, що розглядалось як гарантія відродження української державності.

Миколу Хвильового звинува­чували в антипартійності, «українському буржуазному націоналізмі», «намаганні відірвати україн­ську культуру та літературу від культури російської». В атмосфері шаленого цькування, на знак протесту проти голодомору 1932–1933 рр. та арешту свого приятеля і соратника Михайла Ялового (пізніше Микола Куліш), що стало початком нової хвилі масових репресій проти української творчої інтелігенції, 13 травня 1933 року Микола Хвильовий покінчив життя самогубством.

Пропонуємо ознайомитися з творами Миколи Хвильового, які є у фонді Наукової бібліотеки:

  • Хвильовий, М. Новели, оповідання, роман, поетичні твори, памфлети [Текст] / М. Хвильовий. - Київ : Наук. думка, 1995. - 816 с.
  • Хвильовий, М. Г. Сині етюди [Текст] / М. Г. Хвильовий. - Львiв : Каменяp, 1991. - 150 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка