17 листопада ‒ Міжнародний день студента

Студентські роки – найщасливіші у житті кожної людини. Навіть через багато років у спогадах залишаються яскраві моменти. Зі студентської лави починається довга й наполеглива дорога пошуків, стверджень і досягнень в освіті, науці, спорті, культурі тощо. Зі студентства формується українська національна еліта.

Міжнародний день студентів (International Students' Day) встановлений 17 листопада 1946 року на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся в Празі.

Історія цього свята сягає часів Другої світової війни, коли 28 жовтня 1939 року, в окупованій німецько-фашистськими загарбниками Чехословаччині, викладачами та студентами Праги була організована демонстрація. Ця демонстрація була розігнана нацистами, при цьому вбили студента Яна Оплетала (Jan Opletal). Під час його похорону почалася справжня акція протесту, в ході якої під арешт було взято безліч демонстрантів. Рано вранці, 17 листопада, нацисти оточили студентські гуртожитки. Понад 1200 студентів взяли під арешт і вивезли до концтаборів. З них дев'ять студентів були вбиті. Через 2 роки в Лондоні була організована Міжнародна зустріч студентів, які виступали проти всяких проявів нацизму. На ній у пам'ять про загиблих було прийнято рішення про те, щоб кожен рік відзначати цю дату як День студентів.

У наші дні День Студента позиціонується не як траурний день пам'яті, а як свято молодості, жаги до життя та великих звершень. Адже саме студентство в усі часи в усіх країнах було активною, подекуди радикальною, рушійною силою, яка могла змінювати державний лад та чинити революцію.

Наукова бібліотека вітає з Міжнародним днем студентів і бажає завжди бути на хвилі позитиву, постійно прагнути до нового успіху, ніколи не втрачати своїх можливостей і ніколи не шкодувати про свій вибір. Удачі і легких сесій!

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка