19 грудня в Україні відзначають День Святого Миколая. За легендою, Святий Миколай був покровителем не тільки дітей, а й мандрівників. Святий Миколай був надзвичайно чесною та доброю людиною, всіляко допомогав бідним людям. Щоб не принижувати нужденних милостинею, він підкладав свої подарунки їм під двері та вікна. Звідси походить відома всім дітям традиція – знаходити вранці подарунки. Уночі святий Миколай приходить до помешкань, де є діти, і кладе під подушку слухняним дітям – подарунок.

З давніх часів День Святого Миколая святкувався весело. Заздалегідь готували подарунки, пекли печиво, запрошували музикантів, скликали гостей.

Цього дня здавна варили пиво і вітали сніжну зиму – на санях тричі об'їжджали довкола села. А для дітлахів пеклося особливе печиво – миколайчики. Після Святого Миколая починали готуватися до Різдва, вчити колядки, робити вертепи. До речі, в українських традиціях День святого Миколая був особливо важливим для наречених. Оскільки сватання традиційно відбувалися перед Різдвом, дівчата заздалегідь наводили лад у своїх скринях: готували одяг, діставали рушники і прикраси та прибирали в хаті – одне слово, чекали сватів. У сучасні часи з’явилась добра традиція – саме у день святого Миколая опікуватись сиротами та знедоленими дітьми, даруючи їм подарунки.

Сьогодні українська резиденція Святого Миколая знаходиться у Карпатах. У Національному природному парку «Гуцульщина» навіть є садиба святого Миколая, куди кожен може приїхати на екскурсію.

Наукова бібліотека вітає з Днем Святого Миколая! Нехай Чудотворець принесе у ваші домівки мир, добро, радість, розуміння і солодкі подарунки!

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка