20 лютого - 115 років від дня народження Уласа Самчука

Український письменник, журналіст Улас Олексiйович Самчук народився 20 лютого 1905 року на Рiвненщинi. Навчався в Бреславському (нинi Вроцлавському) унiверситетi. Пiзнiше переïхав до Чехословаччини, де навчався в Украïнському вiльному унiверситетi в Празi.
Перше оповiдання Уласа Самчука «На старих стежках» було надруковане у варшавському часописi «Наша бесiда» 1926 року, а з кiнця 20-х рокiв вiн вже активно спiвпрацює з украïнськими лiтературно-художнiми часописами.
Трагедiя голодомору 1932 – 1933 pp. в Украïнi стала тематичною основою його роману «Марiя» (1933). У 1932 pоці написаний також полiтично загострений роман «Кулак», в якому автор показує реалії насильницькоï колективiзацiï.
Одним з визначних досягнень украïнськоï лiтератури став роман-епопея Уласа Самчука «Волинь» (1928–1937), який зображує буття украïнського селянина в добу воєн та революцiй. Героïчна iсторiя Закарпатськоï Украïни вiдображена в патрiотичному романi «Гори говорять» (1936).
У роки нiмецькоï окупацiï письменник продовжує культурно-просвiтницьку роботу на посадi редактора газети «Волинь», проте за своï патрiотичнi переконання вже 1943 pоку вiн був заарештований нацистами.
У пiслявоєнний час Улас Самчук переïздить до Канади, де публiкує перший том трилогiï  «Ост» – «Морозiв хутiр» (1948) (другий роман – «Темнота» побачив свiт 1957 року, третiй «Втеча вiд себе» – 1982 року).
Помер письменник 9 липня 1987 року в Канадi.
Ім’я Уласа Самчука було добре знане за кордоном і майже невідоме в Україні. Тільки в роки незалежності його твори почали видаватись в Україні, кращі з яких було внесено до шкільних і вузівських програм, про нього заговорили літературознавці, з-за океану повернулись документи, рукописи та меморіальні речі письменника, українці змогли побачити закордонні видання його творів.

Пропонуємо Вам ознайомитися з твором Уласа Самчука, який є  у фонді Наукової бібліотеки:

  •   Самчук, У. О. Марія: роман. Куди тече річка: [Перша частина трилогії "Волинь"] [Текст] / У. Самчук. – Київ : Наук. думка, 1999. – 416 с.

 

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка