23 вересня – 105 років від дня народження Івана Олександровича Мусієнка

Військовий льотчик-штурмовик, Герой Радянського Союзу Іван Олександрович Мусієнко народився 23 вересня 1915 року в селі Ямне Великописарівського району Сумської області України в сім’ї селянина-бідняка. Закінчив семирічну школу. У 1932 році приїхав до Харкова, працював на канатному заводі. У серпні 1936 року вступив до Чугуївської військової школи пілотів.

Служив у 38-му швидкісному і бомбардувальному авіаційному полку на посаді командира ланки. У складі цієї частини воював з перших днів Другої світової війни на Західному фронті, потім ‒ на Брянському, Калінінському, 1-му Прибалтійському фронтах.

Іван Олександрович Мусієнко пройшов бойовий шлях від командира ланки до командира авіаполку. З липня 1942 року по жовтень 1943 року він командував ескадрильєю, яка за цей час зробила 652 бойових вильоти на розвідку і штурмовку військ противника.

Полк Івана Мусієнка з жовтня 1944 по січень 1945 року знищив близько двохсот автомашин, більше ста залізничних вагонів, чотири склади з пальним, десять дзотів, близько півсотні гармат протитанкової і зенітної артилерії і багато іншої бойової техніки, а також живої сили противника.

Іван Олександрович Мусієнко зробив 126 бойових вильоти. Про його ратні подвиги в роки війни неодноразово розповідала фронтова і центральна преса.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 18 серпня 1945 року за вміле командування частиною, мужність і відвагу, проявлені в боях з фашистськими загарбниками, гвардії майору Мусієнку Івану Олександровичу присвоєно звання Героя Радянського Союзу з врученням ордена Леніна і медалі «Золота Зірка».

Після війни Іван Олександрович Мусієнко продовжив службу у ВПС СРСР. У 1961 році за станом здоров’я пішов у запас. Генерал-майор авіації Іван Олександрович Мусієнко помер 22 серпня 1989 року у Львові.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка