25 грудня ‒ 125 років від дня народження Григорія Гурійовича Верьовки

Український композитор, хоровий диригент і педагог Григорій Гурійович Верьовка народився 25 грудня 1895 року у селянській родині на Чернігівщині. Майбутній композитор навчався в духовному училищі та в семінарії. Під час навчання в семінарії співав у хорі. В цей час започаткувалися композиторські здібності Григорія: він практично ознайомився з класичною хоровою літературою та обробляв церковні розспіви, збагачуючи їх інтонаціями українських народних пісень.

Під час навчання в музично-драматичному інституті імені М. Лисенка майбутній композитор створює ліричні романси на слова друга-поета Павла Тичини, інструментальні композиції, хорові розробки народних пісень.

У 1919 році Григорій Верьовка разом з П. Тичиною та В. Магорським організовує великий самодіяльний хор,  на базі якого у 1925 році відкрилась професійна музична школа, директором якої став Григорій Гурійович Верьовка.

У 30-ті роки минулого століття Григорій Гурійович здійснює керівництво українською національною філармонією, викладає диригування в Київській консерваторії.

З початком Другої світової війни 1941-1945 рр. Григорій Верьовка працює у евакуйованому в Башкирію відділенні Московської консерваторії, веде наукову роботу в Інституті народної творчості і мистецтв АН УРСР, збирає і опрацьовує башкирський фольклор, створює цикл патріотичних пісень на слова М. Рильського, П. Тичини, М. Бажана, М. Стельмаха.

У вересні 1943 року була підписана урядова постанова «Про організацію Державного українського народного хору». Його створення і керівництво доручили Григорію Гурійовичу Верьовці. Почалося становлення хорового колективу та формування творчих традицій, які збирались у Харкові, Полтаві, Миргороді, Києві. Під його керівництвом Державний український народний хор окрім України з успіхом виступав у Російській Федерації, Румунії, Польщі, Фінляндії, Бельгії, Люксембурзі, Німеччині. У кожній з країн, де проходили виступи, хор натхненно співав пісні її народу обов'язково мовою оригіналу, що завжди особливо підкорювало слухачів.

Крім керівництва хором, Григорій Гурійович Верьовка викладав у консерваторії та очолював Спілку композиторів України. У 1946 році Григорію Верьовці було присвоєно почесне звання заслуженого діяча мистецтв УРСР, а наступного ‒ звання професора Київської консерваторії. За успіхи у творчій та концертній діяльності митця було відзначено рядом державних премій, присвоєно звання народного артиста. У 1968 році  Григорій Гурійович Верьовка удостоєний Державної премії УРСР імені Т. Г. Шевченка.

Твори Григорія Верьовки та пісні в його обробці набули широкої популярності серед виконавців та слухачів, багато з них стали народними піснями. Як композитор він працював переважно в хоровому жанрі (хори, ансамблі, пісні, романси та ін.), у галузі масової пісні та обробки народних пісень.

Помер 21 жовтня 1964 року у Києві.

З 1965 року колектив Державного українського народного хору носить ім`я Григорія Гурійовича Верьовки. В 1971 році хоровому колективу було присвоєно почесне звання академічний, а в 1997 – надано статус національного. Репертуар хору Верьовки налічує більше ніж 1000 творів. Кожний музичний твір виконується в оригінальному виконанні. Національний заслужений академічний народний хор України імені Г. Г. Верьовки нагороджений багатьма українськими та міжнародними нагородами.

Наукова бібліотека пропонує віртуальний огляд «Хранитель народних пісенних багатств»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка