Католицьке Різдво ‒ це особливе релігійне свято, що наповнює людські серця теплом і милосердям, яке відзначається 25 грудня в багатьох країнах. Це найбільше свято в католицькому світі, воно припадає на найдовшу в році ніч, коли, за віруваннями християн західного обряду, і народився Ісус Христос у Вифлиємі. В Західній Україні католицьке Різдво часто називають «польським» Різдвом, так як в часи, коли Галичина була у складі Польщі, 25 грудня Різдво відзначалося в основному поляками. Це ж свято відзначають і православні християни (східного обряду), тільки воно припадає на 7 січня (на 13 днів пізніше).

Для католицького світу це свято має більше значення, ніж Новий рік. Готуватися до Різдва починають за місяць. Саме до різдвяних, а не до новорічних урочистостей присвячені барвисті ярмарки, придумано безліч традицій, а головне, протягом чотирьох тижнів проходять особливі храмові служби.

На згадку про дари волхвів немовляті Ісусу люди почали обмінюватися сувенірами, а традиція наряджати різдвяне дерево стала симбіозом різних древніх культів, відгомони яких збереглися і після остаточного становлення християнства. Важливу роль в появі різдвяної ялинки зіграли німецькі народи.

Ще однією багатовіковою традицією є встановлення різдвяного вертепу. Спочатку його встановлювали тільки в храмах і відображали перші хвилини з моменту появи на світ Ісуса Христа. Пізніше вертепи стали ставити і в будинках.

Днем перед Святим вечором прийнято покаятися: відвідати друзів і сусідів, щоб у всіх попросити вибачення, помиритися. Не можна сідати за святкову вечерю з образою в серці.

Перед святковою вечерею сім’я молиться і по старшинству переломлюють облатку (прісний хліб). На вечерю подають тільки пісні страви. Серед них обов’язково повинні бути: риба, яблука, овочеві салати та інші овочі, мед, родзинки, горіхи, селера. Оскільки все це – символи удачі, достатку і здоров’я. А ось всім відома різдвяна індичка подається на стіл тільки 25 грудня – на другу різдвяну трапезу.

Як святкують Різдво в різних країнах

У Швеції: тихе свято в колі сім’ї. Запрошувати друзів, навіть найближчих, не прийнято. До святкового столу шведи найчастіше готують індичку, її продають у всіх супермаркетах, хоча набагато більш традиційною вважається свинина. Ще одна шведська традиція – напередодні Різдва пити приготований за особливим рецептом газований напій Юлмуст.

У Німеччині: у багатьох будинках, в церквах і на вуличних площах встановлюються фігури, що зображують Святу родину в різдвяну ніч. Заздалегідь готується різдвяна випічка: пряники і штоллени. До традиційних страв німецького різдвяного столу відносяться також фарширований гусак, свинина з квашеною капустою, запечений короп.

В Англії: люди дотримуються звичая обмінюватися подарунками в день Різдва. З Вікторіанською Англією пов’язаний звичай складати подарунки в Різдвяну шкарпетку.

У Франції: традиційна різдвяна страва – різдвяне поліно або, як його називають у Франції, бюш де Ноель. Це десерт на основі бісквітного рулету з шоколадною начинкою.

В Італії: 24 грудень католики відзначають напередодні Різдва. Більшість італійців не ходять на месу в церкву постійно, але на опівнічної службі в ніч на 25 грудня збирається дуже багато людей.

Як зустрінеш Різдво, – так і проведеш весь рік, – вважали усі віруючі католики. Сенс цієї прикмети – оточити себе в свято близькими і коханими людьми, уникати сварок і насолоджуватися святом.

У листопаді 2017 року колишній Президент України Петро Порошенко, підписав Закон «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів», заснувавши святкування Католицького Різдва.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка