26 вересня ‒ Європейський день мов

«Знання однієї мови дозволяє ввійти в коридор життя,

знання двох мов – відкриває вам усі двері у цьому коридорі» Франк Сміт

26 вересня, починаючи з 2001 року, відзначається Європейський день мов (European Day of Languages​​) з метою підтримки мовного різноманіття, двомовності кожного європейця, розвитку викладання різних мов у світі і їх вивчення. Він був проголошений Радою Європи за підтримки Європейського союзу (ЄС) під час Європейського року мов.

У Європейському Союзі налічується 24 офіційні мови, близько 60 регіональних та понад 175 мов, якими розмовляють мігранти. Мовне розмаїття це інструмент досягнення більшого міжкультурного розуміння та ключовий елемент багатства культурної спадщини нашого континенту.

Незважаючи на декларовану рівноправність усіх мов Союзу, з розширенням кордонів ЄС все частіше спостерігається «європейська двомовність», коли фактично в роботі інстанцій (за винятком офіційних заходів) використовуються в основному англійська, французька і, меншою мірою, німецька – при цьому будь-які інші мови використовуються в залежності від ситуації. Збереження і розвиток мов, декларується як офіційна мовна політика Євросоюзу. Стандартом для сучасного європейця вважається володіння, як мінімум, двома іноземними мовами. Тому Європейський день мов закликає до вивчення іноземних, оскільки це шлях до взаєморозуміння між народами та державами.

У світі існує близько 6-7 тисяч мов, більшістю з яких розмовляють в Азії та Африці. Щонайменше половина мешканців планети володіє двома або й більше мовами або розуміє дві, або більше мови. Мова та комунікації зараз як ніколи складають серцевину нашого суспільства. І тих, хто, вільно розмовляє щонайменше однією іноземною, зараз стає все більше і більше.

У минулому, однією з ознак освіченості було знання кількох мов. Згадаймо ‒ Іван Франко знав 14 мов, Леся Українка – 11, Павло Тичина – 15. Але найбільше мов знав Агатангел Кримський. Коли його питали скільки мов він знає, він жартома відповідав «легше буде сказати, яких я мов не знаю»; а науковці нарахували від 60 до 100 мов. Він мав феноменальну пам’ять і скаржився знайомим, що «нічого не може забути».

Знання мов відчиняє перед нами багато дверей, надає безліч можливостей і надихає нас на постійне самовдосконалення. Не обмежуймо себе! Вивчаємо та пізнаємо!

Наукова бібліотека пропонує звернутися до електронного каталогу і ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є в її фондах.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка