28 листопада ‒ 130 років від дня народження Зінаїди Павлівни Тулуб

Видатна українська письменниця Зінаїда Павлівна Тулуб народилася 28 листопада 1890 року у Києві, в сім’ї відомого на той час юриста та поета Павла Тулуба.

У 1913 році майбутня письменниця закінчила історико-філологічний факультет Вищих жіночих курсів, після захисту дисертації була залишена при Київському університеті для підготовки до професури.

Зінаїда Тулуб почала писати вірші російською мовою ще у підлітковому віці. Згодом, під час Визвольних Змагань 1917-1921 років, Зінаїда Павлівна зазнала великого впливу ідеї українського культурного пробудження, стала свідомою українкою і почала писати рідною мовою. 1937-го року радянська влада звинуватила письменницю у «активній контрреволюційній діяльності» та заслала на 10 років у Сибір.

З 1947 по 1956 рік Зінаїда Тулуб мешкала на території Казахстану, не маючи змоги повернутися в Україну. Протягом цього часу, письменниця зібрала великий матеріал з етнографії казахів, котрий згодом знадобився для написання роману та кіносценарію про заслання Тараса Шевченка («В степу безкраїм за Уралом»). Подібність доль та можливість зануритися у місцеве життя зробили ці твори унікальними, вирізнили їх з великого масиву творів на тему заслання Кобзаря. Також, знання звичаїв та традицій казахів допомогло письменниці і під час написання головного твору її життя ‒ роману «Людолови».

З 1956 по 1964 рік письменниця мешкала у Києві, активно займалася творчою діяльністю. Цьому сприяла і її реабілітація владою, домогтися якої допомагали колеги Зінаїди Павлівни. Померла письменниця 26 вересня 1964 року в Ірпені.

Пропонуємо ознайомитися з літературою про Зінаїду Тулуб та її творами, які є у фонді Наукової бібліотеки:

  • Ільєнко, І. О. У жорнах репресій. Оповіді про укр. письменників (за архівами ДПУ-НКВС) [Текст] / І. О. Ільєнко. Київ : Веселка, 1995. 447 с.
  • Тулуб, З. П. Твори в трех томах [Текст] : роман. Т. 1. Людолови. Кн.1 / З. П. Тулуб. Київ : Днiпpо, 1991. 560 с.
  • Тулуб, З. П. Людолови [Текст] : іст. роман. Т. 1 / З. П. Тулуб. Київ : Дніпро, 1986. 470 с.
  • Тулуб, З. П. Людолови [Текст] : іст. роман. Т. 2 / З. П. Тулуб. Сiмферополь : Тавpія, 1986. ‒ 608 с.
  • Тулуб, З. П. В степи бескрайней за Уралом [Текст] : роман / З. П. Тулуб. ‒ М. : Известия, 1986. ‒ 592 с.
  • Тулуб, З. П. Сагайдачный [Текст] : ист. роман / З. П. Тулуб. ‒ Днепропетровск : Проминь, 1990. ‒ 752 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка