5 грудня – Всесвітній день грунтів

Щороку 5 грудня за підтримки продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) відзначають Всесвітній день ґрунтів (World Soil Day). Цьогорічна кампанія буде проходити під гаслом «Підтримуйте ґрунт живим, захищайте біорізноманіття ґрунту».

Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (IUSS) у 2002 році. Однак лише в грудні 2013 року на 68-ій Генеральній Асамблеї ООН 5 грудня було офіційно проголошено Всесвітнім днем ґрунтів. Метою свята є підвищення обізнаності людей про важливість ґрунтів в нашому житті. Цікаво, що дату святкування вибрали тому, що саме 5 грудня 1883 року відомий у світі ґрунтознавець В. В. Докучаєв захистив докторську дисертацію про чорноземи. А одним із ініціаторів відзначення Всесвітнього дня ґрунтів був король Таїланду.

Ґрунти – це основний ресурс виробництва в сільському господарстві. Вони забезпечують життєво необхідні екосистемні функції і є основним засобом виробництва продуктів харчування, кормів, палива, природного волокна і лікарських засобів, що мають важливе значення для забезпечення добробуту людини. Проте в усіх частинах світу деградація ґрунтів є проблемою, що швидко набирає обертів. Слід пам’ятати, що ґрунт – це невідновлюваний ресурс, адже протягом тривалого проміжку часу людство сприймало його як даність. Тому безкомпромісним завданням для  кожного з нас  задля  збереження ґрунтів є їхнє  екологічно раціональне використання.

Для пошуку видань з даної тематики радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка