6 грудня – народився Микола Кіндратович Вороний

Український поет, театрознавець, актор, перекладач Микола Кіндратович Вороний (псевдоніми і криптоніми ‒ Арлекін, Віщий Олег, Homo, Кіндратович, Микольчик, М. В., К-ич М, М-У-ко та інші) народився 6 грудня 1871 року в сім’ї ремісника. Навчався в Харківському реальному училищі, пізніше ‒ в Ростовському реальному училищі, звідки був виключенний за зв’язки з народниками, читання і поширення забороненої літератури. Три роки перебував під наглядом поліції із забороною вступати до вищих навчальних закладів Росії. Продовжував навчання у Віденському і Львівському університетах (філософський факультет). У Львові зблизився з Іваном Франком, який справив великий вплив на формування його світогляду, літературно-естетичних поглядів.

Працював бібліотекарем і коректором Наукового товариства імені Шевченка, режисером українського театру товариства «Руська бесіда», в редакції журналу «Життє і слово», де вів рубрику «Вісті з Росії». Допомагав І. Франкові у виданні газети «Громадський голос» і «Радикал», деякий час був неофіційним редактором журналу «Зоря».

З 1897 року ‒ актор труп М. Кропивницького, П. Саксаганського, О. Васильєва та інших, 1901 року залишив сцену і служив в установах Єкатеринодара, Харкова, Одеси, Чернігова.

У 1910 році оселився в Києві, працював у театрі М. Садовського, викладав у театральній школі. У 1920 році емігрував за кордон, жив у Варшаві.

Перші поетичні твори написав ще навчаючись у Харківському реальному училищі. Друкуватися Микола Вороний почав у 1893 (вірш «Не журись, дівчино»). Перша збірка Миколи Вороного «Ліричні поезії» вийшла в 1911 році у Києві.

Микола Вороний писав твори, пройняті щирою любов'ю до народу, шаною до його кращих синів («Краю мій рідний», «Горами, горами», «Привид»; вірші, присвячені Т. Шевченкові, І. Франкові, М. Лисенкові). У 1920 році у Варшаві виходить друком нова збірка поезій «За Україну». Згодом Микола Кіндратович повертається до Львова, де видає театрознавчі книги і розвідки – «Режисер», «Драматична примадонна», «Пензлем і пером». Микола Вороний ‒ автор ряду літературознавчих статей, театральних рецензій. У його творчій спадщині значне місце посідають переклади й переспіви з інших літератур.

1934 року проти Миколи Вороного порушене попереднє слідство і його було вислано з України. Навесні 1938 року його знову заарештовано, звинувачено у контрреволюційній діяльності і засуджено до розстрілу. 7 червня 1938 року Микола Вороний трагічно загинув на Соловках.

Пропонуємо ознайомитися з творами Миколи Вороного, які є у фонді Наукової бібліотеки:

  • Вороний, М. К. Поезії. Переклади. Критика. Публіцистика [Текст] / М. К. Вороний ; упоряд. Т. І. Гундорова. - Київ : Наук. думка, 1996. - 704 с.
  • Вороний, М. К. Твори [Текст] / М. К. Вороний. - Київ : Днiпpо, 1989. - 687 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка