7 жовтня – 90 років від дня народження Івана Юхимовича Саратова

Український краєзнавець, дослідник історії та культури Слобожанщини, голова Харківського відділення Національної спілки краєзнавців України Іван Юхимович Саратов народився 7 жовтня 1930 року в с. Стариця Вовчанського району Харківської області. Того ж року родина переїхала до Харкова.

У 1955 році закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут за фахом інженера-гідротехніка (зараз – Харківський державний технічний університет будівництва та архітектури). У 1955–1956 роках працював на будівництві Червонооскільського водоймища каналу Сіверський Донець-Донбас. З 1956 по 1970 рік працював у проєктному інституті Харківський водоканалпроєкт.

Після захисту кандидатської дисертації в галузі техніки: «Исследование щелевых треугольных в плане гасителей для трубчатых водовыпусков» у 1970 році працював у науково-дослідному інституті УкрВодГЕО. У 1978 році Івану Саратову було присвоєно вчене звання старшого наукового співробітника за фахом гідротехнічні споруди.

У 1990 році Іван Юхимович був обраний за конкурсом доцентом кафедри інженерної екології міст Харківської державної академії міського господарства (зараз – Харківський національний університет міського господарства імені О. М. Бекетова), де він і працював до кінця життя.

Іван Юхимович Саратов – автор понад 100 наукових праць і 20 авторських свідоцтв у галузі гідротехніки. У 1980 році став лауреатом Премії Ради Міністрів СРСР за розробку гідротехнічного проєкту.

Краєзнавством Іван Юхимович Саратов захопився на початку 1960-х років, коли в межах професійної діяльності всебічно вивчав річки Харкова. В 1978 році він став одним із організаторів клубу «Краєзнавець» при Харківській державній науковій бібліотеці ім. В. Г. Короленка і очолював його протягом понад 30 років. У 1990-2010 роках Іван Юхимович Саратов – голова Харківської обласної організації Національної Спілки краєзнавців України. Як представник Спілки і краєзнавець з великим стажем, він багато років був членом громадської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища при Харківському міськвиконкомі. У сфері інтересів краєзнавця знаходилися долі малих і великих річок Харківщини, таємниця прадавніх Змієвих валів, місцезнаходження річки Сальниці та події «Слова о полку Ігоревім», Муравський шлях, діяльність кошового отамана Івана Сірка, історія Харківських гербів і походження назви «Харків». Він є автором понад 60 праць з краєзнавства та геральдики. Серед його краєзнавчих праць найбільш виділяються такі видання, як «Герби нашого міста», «Харьков, откуда имя твое?», «Харківський полковник Іван Дмитрович Сірко». Його публікації викликають захоплення, вони змушують по-іншому подивитися на нібито давно визначені краєзнавчі аксіоми. Своїми публікаціями він заохочував краєзнавців до пошуку, дискусії, діалогу, що так потрібно науковцям і аматорам. У 1995 році Івану Саратову присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України», а у 2000 ‒ лауреат творчої премії Харківського міськвиконкому в галузі краєзнавства ім. Д. І. Багалія (за книгу «Історія харківських гербів»).

Видатний харківський краєзнавець Іван Юхимович Саратов помер 19 лютого 2012 року після тяжкої хвороби.

Пропонуємо статтю Івана Саратова, яку ви зможете переглянути, звернувшись до фондів Наукової бібліотеки:

  • Саратов, І. Ю. Харкове, звідки ім'я твоє? [Текст] / І. Ю. Саратов // Новий колегіум. - 2006. - №3. - С. 54-66

Пропонуємо переглянути електронні ресурси інших бібліотек, які знаходяться у вільному доступі:

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка