12 квітня - Вхід Господній в Єрусалим або Вербна неділя

В Україні, як і в інших країнах, Вербну неділю або ж Вхід Господній в Єрусалим завжди відзначають рівно за тиждень до Великодня. За християнським вченням у цей час Ісус Христос в’їжджав до Єрусалиму на ослику і миряни устеляли перед ним дорогу пальмовим листям. Оскільки в Україні пальми не ростуть, то їх замінили вербовими гілками. Це дерево здавен вельми шановане серед нашого народу, тому що воно перше сповіщає про прихід весни і має цілющі властивості.

Головна традиція Вербної неділі – освячення гілочок верби в церкві. У Вербну неділю всі бажаючі можуть відвідати службу і освятити гілочки верби – вони символізують перемогу життя над смертю, тобто Воскресіння Господнє. Освячені гілочки зберігають цілий рік як символ єднання з жертвою Ісуса Христа. По закінченню року гілочки верби спалюють, адже викидати їх не можна.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Воропай, О. Звичаї нашого народу [Текст] / О. Воропай. – Харків : Фолiо, 2007. – 508 с.
  • Килимник, С. Український рік у народних звичаях в історичному освітленні [Текст] : Кн. ІІ. Т. 3. Весняний цикл. Т. 4. Літній цикл / С. Килимник. – Киiв : Обеpеги, 1994. – 396 с.
  • Матвеева, Н. Солнцеворот: праздники, обычаи, предания [Текст] : церковно-народный месяцеслов / Н. Матвеева. – Киев : Укp. центp. духовн. культури, 1995. – 240 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка