1 березня - Всесвітній день цивільної оборони

Щорічно, з метою поширення знань про цивільну оборону (цивільний захист) та підвищення авторитету національних рятувальних служб, 1 березня відзначають Всесвітній день цивільної оборони.

Цивільний захист – це функція держави, спрямована на захист населення, територій, навколишнього природного середовища та майна від надзвичайних ситуацій шляхом запобігання таким ситуаціям, ліквідації їх наслідків і надання допомоги постраждалим у мирний час та в особливий період.

В 1931 році з ініціативи декількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі «Асоціацію Женевських зон» – «зон безпеки» для створення шляхом двосторонніх і багатосторонніх угод локальних зон безпеки в усіх країнах, яка потім була перетворена на Міжнародну організацію цивільної оборони (МОЦО).

В 1972 році МОЦО отримала статус міжурядової організації. Зараз в МОЦО входять 50 країн, ще вісім держав мають статус спостерігача. Участь України в МОЦО в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем`єр-міністра України від 25.07.1998 р.

Всесвітній день цивільної оборони має дві основні цілі:

  • забезпечення доведення до відома світу громадськості життєвої важливості цивільної оборони та підвищення рівня поінформованості про готовність до запобігання нещасних випадків або стихійних лих та заходів, що вживаються в разі цих інцидентів;
  • відзначення зусиль та досягнень національних служб, відповідальних за боротьбу з лихами, вшанування пам’яті жертв.

День 1 березня був обраний не випадково. Саме в цей день набрав чинності устав Міжнародної організації цивільної оборони (МОЦО), який схвалили 18 держав. Серед напрямків діяльності МОЦО слід виділити такі: підготовка національних кадрів в галузі управління в період надзвичайних ситуацій; надання технічної допомоги державам у створенні і покращенні систем попередження НС і захисту населення; пропаганда досвіду і знань з ЦО і питанням управління в період НС. Підготовка спеціалістів проводиться в Учбовому центрі в Швейцарії.

3 лютого 1993 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про Цивільну оборону України», 10 травня 1994 року Кабінет Міністрів України приймає Постанову за №299, якою затверджується «Положення про цивільну оборону України». Вперше було визначено, що цивільна оборона України є державною системою органів управління, сил і засобів, що створюється для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру.

Указом Президента України від 28 жовтня 1996 року затверджено положення про Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

9 грудня 2010 року Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи було реорганізоване у Міністерство надзвичайних ситуацій України.

2 жовтня 2012 року Президент України підписав Кодекс цивільного захисту України, котрий об’єднав і узагальнив все чинне законодавство України з питань цивільного захисту.

24 грудня 2012 року Указом Президент України № 726/2012 Міністерство надзвичайних ситуацій України реорганізоване у Державну службу України з надзвичайних ситуацій. Згідно «Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1052: Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ.

Відповідно до законодавства громадяни України мають право на захист свого життя й здоров'я від наслідків аварій, пожеж, стихійних лих та на вимогу від Уряду України, інших органів державної виконавчої влади, адміністрацій підприємств, установ й організацій незалежно від форм власності й господарювання гарантій по забезпеченню його реалізації. Держава як гарант цього права здійснює захист населення від небезпечних наслідків аварій і катастроф техногенного, екологічного, природного й військового характеру.

Всесвітні дні цивільної оборони є приводом для проведення різноманітних національних заходів: колоквіумів, конференцій, дебатів на радіо та телебаченні, присвячених запобіганню стихійних лих та проведенню навчань. Вони також дають можливість оцінити розвиток структур цивільного захисту та наявних в них технічних засобів та обладнання.

Вітаємо всіх зі Всесвітнім днем цивільної оборони і бажаємо безпечного і мирного неба над головою!

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фонді книгозбірні:

  • Цивільний процесуальний кодекс України [Текст] : наук.-практ. комент. / Нац. ун-т "Одес. юрид. акад." ; за заг. ред. Н. Ю. Голубєвої. ‒ Київ : Юрінком Інтер, 2021. ‒ 840 с.
  • Цивільний кодекс України [Текст] : станом на 3 вересня 2018 року. ‒ Харків : Право, 2018. ‒ 444 с.
  • Актуальні проблеми цивільного, житлового та сімейного законодавства [Текст] : матеріали міжнар. наук.-практ. конф., присв. пам'яті В. П. Маслова (м. Харків ; 25 лютого 2011р.) / Нац. ун-т "Юрид. акад. України ім. Я. Мудрого". ‒ Харків : Кроссроуд, 2011. ‒ 394 с.
  • Цивільний захист області [Текст] : підруч. Т. 4. Ч. 1 / Д. І. Мазоренко [та ін.] ; Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка. ‒ Харків : Міськдрук, 2010. ‒ 572 с.
  • Цивільний захист області [Текст] : підруч. Т. 4. Ч. 2 / Д. І. Мазоренко [та ін.] ; Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка. ‒ Харків : Міськдрук, 2010. ‒ 574 с.
  • Російсько-український термінологічний словник. (Цивільний захист) [Текст] : словник / ХНТУСГ ; уклад. І. А. Черепньов, уклад. С. А. Усенко, уклад. Г. А. Ляшенко, уклад. В. П. Богомолова, уклад. М. О. Винокуров, уклад. О. М. Кірієнко, уклад. О. В. Артюшенко, уклад. В. В. Задорожня, уклад. Н. І. Моісеєва. ‒ Харків : [б. в.], 2007. ‒ 210 с.
  • Цивільна безпека як чинник розвитку виробничої та невиробничої сфер суспільства [Текст] : колект. монографія / І. В. Андрощук [та ін.] ; наук. ред. В. І. Федорчук-Мороз ; Луцьк. нац. техн. ун-т. ‒ Луцьк : РВВ ЛНТУ, 2018. ‒ 234 с.
  • Войналович, О. В. Охорона праці на будівельних об'єктах АПК [Текст] : навч. посіб. для студ. спец. 192 "Будівництво та цивільна інженерія" / О. В. Войналович, Д. Г. Кофто, М. М. Мотрич ; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України. ‒ Київ : Центр учб. літ., 2017. ‒ 398 с.
  • Цивільна оборона [Текст] : конспект лекцій / В. І. Д'яконов [та ін.] ; Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка, Навч.-метод. цент с.-г. вузів України. ‒ Харків : ХНТУСГ, 2009. ‒ 168 с.
  • Депутат, О. П. Цивільна оборона [Текст] : навч. посібник / О. П. Депутат, І. В. Коваленко, І. С. Мужик ; за ред. В. С. Франчука. ‒ Львiв : Афiша, 2000. ‒ 334 с.
  • Гайченко, В. А. Основи безпеки життєдіяльності людини [Текст] : навч. посіб. / В. А. Гайченко, Г. М. Коваль ; Межрегіон. акад. упр. персоналом. ‒ Київ : МАУП, 2002. ‒ 228 с.
  • Бедрій, Я. І. Безпека життєдіяльності [Текст] : навч. посіб. / Я. І. Бедрій. ‒ Київ : Кондор, 2009. ‒ 284 с.
  • Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях в дипломному проектуванні переробних і харчових виробництв [Текст] : навч. посіб. / О. В. Богомолов [та ін.] ; Харків. нац. техн. ун-т сіл. госп-ва ім. П. Василенка. ‒ Харків : Планета-прінт, 2013. ‒ 184 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка