1 вересня ‒ в Україні введена українська національна валюта

 

Відповідно до статті 99 Конституції України грошовою одиницею України є гривня.

Після набуття Україною незалежності, керівництвом країни було прийнято рішення відродити гривню в якості національної грошової одиниці, що в свою чергу мало підкреслити спадковість української державності з часів Київської Русі та національно-визвольних змагань 1917-1921 років.

1 вересня 1996 року в Україні була введена українська національна валюта – гривня та її сота частина копійка. 25 серпня 1996 року Президентом України Леонідом Даниловичем Кучмою було оголошено Указ «Про грошову реформу в Україні». Відповідно до нього, грошова реформа в Україні повинна була проводитися протягом 15 днів з 2 по 16 вересня 1996 року.

Зарубіжні аналітики вітали здійснення грошової реформи у нашій державі, розглядаючи введення української валюти – гривні як свідчення початку стабільності української економіки. Грошова реформа в Україні стала надзвичайною подією для нашої держави, в результаті якої створено один з невід’ємних атрибутів державності – національні гроші. Карбованці були поступово вилучені з вільного обігу, і вже після 16 вересня 1996 року єдиною законною державною валютою України стала гривня, а всі види платежів карбованцями були припинені.

Назва «гривня» має досить довгу історію. В літописах зустрічаються згадки про скіфські прикраси у вигляді обруча, які виготовлялися з чистого золота або срібла і надягалися переважно на шию. Цей тип прикрас згодом був запозичений та увійшов до традиційного побуту давніх слов’ян, які розселилися територією України. Перші згадки «гривні» у якості грошової одиниці містяться у «Повісті минулих літ». У VII-IX століттях гривня широко використовувалася при здійсненні торгівельних операцій та залишалась основною грошовою одиницею Давньоруської держави до XIV століття.

На той час банкноти вийшли номінальною вартістю 1, 2, 5, 10, 20, 50 і 100 гривень і розмінні монети вартістю 1, 2, 5, 10, 25 і 50 копійок. Банкноти мали кілька ступенів захисту (водяний знак, захисну стрічку, рельєфні елементи, суміщений малюнок, кодоване зображення, райдужне коло, антисканерну сітку, мікротекст, знак для людей із поганим зором, видимі захисні волокна, флуоресцентний номер, магнітний номер, прихований номінал). Національний банк намагався і намагається наразі зробити так, щоб гривня була високоякісною, захищеною і надійною, а розрахунки з нею – комфортними.

Введення національної валюти стало знаменною подією для України, адже національні гроші є невід’ємним атрибутом державності.

У 2013 році Міжнародний фінансовий банк визнав українську гривню найкрасивішою валютою в світі. Ескізи українських банкнот підготував художник-графік Василь Лопата, відомий в Україні своїми ілюстраціями до «Слову о полку Ігоревім», українських народних казок, «Кобзарю» Тараса Шевченка.

У 2019 році біля Київського національного економічного університету встановлено пам'ятник гривні.

За ці роки гривня стала справжнім символом української державності. Національна валюта - її банкноти і монети - те, з чим кожен українець має справу щодня незалежно від місця перебування, професії чи віку.

Радимо прочитати:

Пропонуємо ознайомитися зі списком літератури на дану тему, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Конституція України [Текст] : [прийнята на п'ятій сес. Верхов. Ради України 28 червня 1996 р. Із змінами, внесеними Законом України від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV]. Станом на 1 січня 2006 р. / М-во юстиції України. – Київ, 2006. – 124 с.
  • Хорошевский, А. Ю. 100 знаменитых символов Украины [Текст] / А. Ю. Хорошевский. – Харьков : Фолио, 2008. – 511 с.
  • Загреба, М. Монети України 1992-2018 [Текст] : каталог / М. Загреба. - 14-те вид., перероб. та доп. ‒ Київ : Логос, 2019. ‒ 320 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка