10 червня – 30 років від дня народження Оксани Валеріївни Шишкової

«Я люблю кататися на лижах за швидкість. Це хвилююче, коли ви біжите швидше, ніж вітер, іноді боретеся з дощем або снігом, щоб дістатися до фінішу». Оксана Шишкова

Заслужений майстер спорту України з лижних перегонів та біатлону, багаторазова чемпіонка та призерка зимових Параолімпійських ігор з лижних перегонів та біатлону, багаторазова чемпіонка та призерка чемпіонатів світу та етапів кубків світу Оксана Валеріївна Шишкова народилася 10 червня 1991 року у місті Харкові. З дитинства захоплювалася спортом, особливо футболом. З 3 років батьки відвели Оксану до секції акробатичної гімнастики, де вона займалася до 7 років. Далі вона вирішила змінити гімнастику на кунфу. З 10 років почала втрачати зір і Оксані довелося перейти до спеціалізованої школи для дітей з порушеннями зору. В 13 років почала займатися параолімпійською легкою атлетикою (100 і 200 м.) і отримала звання майстра спорту України. Коли тренери параолімпійської збірної України з лижних гонок і біатлону приїхали до школи, де навчалася Оксана, і запропонували їй спробувати себе у лижах, вона спершу відмовилася, адже в той час цілеспрямовано готувалася до чемпіонату України з легкої атлетики. Наступного року її запросили знову, Оксана вирішила спробувати і взяла участь у навчально-тренувальному зборі з лижних гонок і біатлону у м. Харкові. З того часу Оксана Шишкова професійно займається лижним спортом.

Після закінчення школи у 2009 році поступила на перший курс до Харківської зооветеринарної академії, на спеціалізацію «Кінолог». Зараз займається спортом у Харківському обласному центрі «Інваспорт».

Перші нагороди на міжнародному рівні спортсменка виборола на чемпіонаті світу Міжнародного параолімпійського комітету з лижних гонок і біатлону, де здобула 4 срібні медалі, і вперше виступила на зимовій Параолімпіаді 2010 року у Ванкувері. Тоді Оксана практично злетіла з траси, але піднялась, зібралась і прийшла п’ятою до фінішу.

На Кубках світу 2011 року спортсменка здобула дві срібні медалі у біатлоні (перегони з переслідування та 7,5 км). У 2012 році Оксана отримала «срібло» та «бронзу» в естафеті.

На Чемпіонаті світу 2013 року у Соллефтео (Швеція) була нагороджена бронзовою медаллю в біатлоні (середня дистанція) і стала срібною призеркою фіналу Кубку світу 2013 року.

2014 року на змаганнях у м. Вуокатті (Фінляндія) спортсменка отримала «бронзу» у змаганнях з біатлону (гонка переслідування).

У Оберстдорфі (Німеччина) вона брала участь у змаганнях за першість фіналів Кубку світу з зимових видів спорту серед спортсменів з вадами зору та ураженнями опорно-рухового апарату. Лижні гонки проходили із 16 по 19 січня 2014 року і Оксана Шишкова отримала срібну (спринт вільний стиль) та бронзову медалі (довга дистанція 15 км, вільний стиль).

У 2014 році, Оксана у складі національної параолімпійської збірної України їде на зимову Параолімпіаду у Сочі та стає чотирьохразовою бронзовою призеркою.

Досягнення 2018 року на ХІІ зимових Паралімпійських іграх в Пхенчхані (Республіка Корея) – найкраще у спортивній кар’єрі Оксани. Вона стає багаторазовою чемпіонкою та призеркою Параолімпійських ігор, виборовши:

  • золоту медаль з біатлону, 10 км, середня дистанція (індивідуальні перегони),
  • золоту медаль з лижних перегонів естафета 4х2,5 мікст змішана,
  • срібну медаль з біатлону, 6 км, коротка дистанція (індивідуальні перегони),
  • срібну медаль з біатлону, 12,5 км, довга дистанція (індивідуальні перегони),
  • срібну медаль з лижних перегонів, 15 км, довга дистанція (індивідуальні перегони);
  • бронзову медаль з лижних перегонів, 1,5 км, спринт (класичний стиль).

Оксана Шишкова – чемпіонка світу 2019 року з лижних перегонів, почесна громадянка Харківської області (2018), нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ст. (2014 р.); орденом княгині Ольги ІІ ст. (2018 р.).

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка