10 листопада ‒ Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку

Всесвітній день науки в ім'я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development) відзначається щорічно 10 листопада з метою нагадати міжнародній спільноті про необхідність використання науково-технічних досягнень в інтересах миру та розвитку на благо людської цивілізації, а також сприяти популяризації ролі науки в якості інструменту, що знаходиться на службі суспільства. В науці існує величезна кількість напрямків. Саме завдяки науковим досягненням світ рухається вперед. Проведення цього дня було рекомендоване ще у 1999 році на Всесвітній науковій конференції, що проводилася у Будапешті. Видатні вчені, екологи, політики висловилися за установу такого свята, яке б сприяло діалогу громадськості і науки у вирішенні найгостріших проблем планетарного масштабу. Дотримуючись порядку конференції 1999 року, ЮНЕСКО офіційно заснувала Всесвітній день науки, проголосивши його на загальній конференції в 2001 році. У глобальному масштабі День науки був вперше відзначений 10 листопада 2002 року і з тих пір широко відзначається у всьому світі і супроводжується проведенням заходів, що популяризують науку. Його святкують професори, дослідники, доценти та інші наукові діячі з усього світу. Також це свято вважають своїм – викладачі, лаборанти, студенти.

ЮНЕСКО щорічно проводить велику роботу з урядовими організаціями, науковими та навчальними колективами, населенням щодо поширення знань про значення Всесвітнього дня науки. З-поміж традиційних святкових заходів на підтвердження важливої ролі науки в досягненні миру та розвитку – організація днів відкритих дверей, круглих столів та семінарів, відвідування музеїв і тематичних виставок з метою підкреслити вплив науки і технології на повсякденне життя; поширення у навчальних закладах, університетських містечках і місцевих громадських організаціях плакатів, які розповідають про Всесвітній день науки; відвідування освітніх закладів для проведення лекцій про науку та її роль у суспільстві. Окрім цього, уряди деяких країн приурочують до Всесвітнього дня науки прийняття програм на підтримку науки та наукових ініціатив, розпочинають нові науково-технічні проекти спільно з науковими інституціями, школами та університетами.

Водночас Всесвітній день науки за мир і розвиток спрямований на підвищення рівня поінформованості громадськості про важливість науки і ліквідацію розриву між наукою і суспільством. Цей день – ще й чудова нагода, аби вшановувати наукові традиції, популяризувати досягнення вчених, залучати молодь до світу науки.

Шановні науковці, майбутні вчені – студенти та аспіранти, вітаємо Вас зі святом! Бажаємо невичерпних джерел для творчості, сил та наснаги у розв’язанні завдань, які стоять перед наукою та нашою державою. Зичимо нових творчих відкриттів заради миру і процвітання нашої незалежної України! Нехай цей день надихає на нові успіхи!

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з ресурсом «WEB-портфоліо науковців ХНТУСГ»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка