11 листопада ‒ Всесвітній день якості

Якість нашого життя визначається безліччю факторів. Серед довгого списку важливих позицій істотне значення займає і якість товарів і послуг, якими ми користуємося щодня або час від часу. Як часто нам доводилося стикатися або чути про неякісний товар чи послуги? На жаль, багатьом доводиться констатувати це майже кожного дня.

Ініціаторами відзначення цієї дати і, зокрема, привернення уваги до цієї проблеми, виступили громадські організації в усьому світі, серед яких Європейська організація з якості, Американське товариство з контролю якості, Японський союз учених і інженерів та Латиноамериканська організація з якості. За підтримки ООН проведення Всесвітнього дня якості набуло щорічного характеру, а датою його відзначення став кожен другий четвер листопада. Мета Всесвітнього дня якості: підвищити значення високої якості продукції і послуг, а також в активізації тієї діяльності, яка направлена на залучення уваги до проблеми якості. Адже йдеться не лише про безпеку товарів для людини і довкілля, але й про міру задоволеності запитів і очікувань споживачів. Проблема якості – одна з пріоритетних проблем в економіці провідних країн світу. У сучасних умовах якість є ключем до успіху в діяльності будь-якого підприємства, будь-якої галузі.

Кожен з нас майже щодня стає покупцем. Але що ж робити, якщо ми не впевнені в якості придбаного нами товару?

Відповідно до статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів» у разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку недоліків придбаного товару споживач в порядку та у строки, що встановлені законодавством, має право вимагати:

  • пропорційного зменшення ціни;
  • безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;
  • відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

У разі виявлення протягом встановленого гарантійного строку істотних недоліків, які виникли з вини виробника товару (продавця, виконавця), або фальсифікації товару, підтверджених за необхідності висновком експертизи, споживач у порядку та у строки, що встановлені законодавством, і на підставі обов'язкових для сторін правил чи договору має право за своїм вибором вимагати від продавця або виробника:

  • розірвання договору та повернення сплаченої за товар грошової суми;
  • вимагати заміни товару на такий же або на аналогічний товар з числа наявних у продавця (виробника).

Істотний недолік, який робить неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення, виник з вини виробника (продавця, виконавця), після його усунення проявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з нижченаведених ознак:

  • він взагалі не може бути усунутий;
  • його усунення потребує понад 14 календарних днів;
  • він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором.

З огляду на вищезазначене споживач подає письмову заяву на ім’я суб’єкта господарювання, в якій викладає суть питання. Суб’єкт господарювання повинен зареєструвати заяву споживача. Якщо суб’єкт господарювання відмовляє споживачу у реєстрації його заяви, споживач направляє звернення поштою з повідомленням про вручення.

Положеннями Закону передбачено, що вимоги споживача розглядаються після пред'явлення споживачем розрахункового документа, а щодо товарів, на які встановлено гарантійний строк ‒ технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу. Наявність недоліків або факт фальсифікації підтверджується висновком експертизи, яка повинна бути організована продавцем у 3-денний термін із дня одержання від споживача письмової згоди на цю дію.

Експертиза проводиться за рахунок продавця. Якщо у висновках експертизи буде доведено, що недоліки виникли внаслідок порушення споживачем встановлених правил використання, зберігання чи транспортування, вимоги споживача не підлягають задоволенню, а споживач зобов'язаний відшкодувати продавцю витрати на проведення експертизи.

Як довго чекати на заміну товару?

  • за наявності товару – негайно;
  • у разі перевірки якості товару – 14-денний термін;
  • у разі відсутності товару – 2-місячний термін з моменту подання заяви.

Скільки може тривати усунення недоліків товару?

Недоліки товару, пред'явлені споживачем, повинні бути усунуті протягом 14 днів з дати його пред'явлення або за згодою сторін в інший термін.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є в фонді Наукової бібліотеки:

  • Антощенков, Р. В. До питання про захист прав споживачів [Текст] / Р. В. Антощенков, К. М. Пазіненко // Інноваційні розробки в аграрній сфері : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф., 12-13 груд. 2019 р., м. Харків. - Харків : ХНТУСГ, 2019. - Т. 1. - С. 126.
  • Пацурія, Н. Окремі питання цифровізації відносин щодо захисту прав та законних інтересів споживачів небанківських фінансових послуг [Текст] / Н. Пацурія // Підприємництво, господарство і право : наук.-практ. господ.-прав. журн. - 2020. - № 8. - С. 196-204. - Бібліогр.: с. 202-203
  • Кучин, І. Нові напрями інституційного розвитку Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів на регіональному рівні [Текст] / І. Кучин, В. Маматов, Т. Маматова // Стандартизація, сертифікація, якість : Науково-технічний журнал. - 2012. - № 4. - С. 36-40. - Бібліогр. наприкінці ст.
  • Забарний, Г. Адміністративно-правова охорона прав споживачів / Г. Забарний, Л. Менів // Право України. - 2009. - № 1. - Бібліогр. на прикінці ст.
  • Звєрєва, О. Інтеграційні процеси і зебезпечення прав споживачів / О. Звєрєва // Право України. - 2009. - № 1. - Бібліогр. на прикінці ст.
  • Колісникова, Г. Особливості цивільно - правового захисту прав споживачів / Г. Колісникова // Право України. - 2008. - № 3. - Библиогр.: с. 102
  • Севастьянов, М. Випробування продукції на вміст генетично модифікованих організмів - вимога часу та захист прав споживачів [Текст] / М. Севастьянов, С. Іонова // Стандартизація, сертифікація, якість. - Киiв, 2009. - № 5. - Бібліогр. наприкінці ст.
  • Про захист прав споживачів : закон України від 12 травня 1991 року №1023-ХІІ // Бюл. законодавства і юрид. практики України. - Киiв : Юрінком Інтер, 2008. - № 2: Туристичні послуги в Україні

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка