13 листопада ‒ Всесвітній день доброти

«Спробуйте бути хоча б трохи добрішими – і ви побачите, що будете не в змозі зробити поганий вчинок». Конфуцій

13 листопада 1998 року в Токіо на Першій конференції Всесвітнього руху доброти, в якій брали участь Австралія, Канада, Японія, Таїланд, Сінгапур, Велика Британія, США, було засновано Всесвітній день доброти. Його ініціатором став волонтерський рух «За доброту», що з'явився в Японії 1997 року. Всесвітній день доброти, на думку засновників свята, ‒ це можливість нагадати людям про важливість прояву людяності і взаємодопомоги у повсякденному житті. Рух доброти затвердив декларацію, в якій написано, що людська доброта має фундаментальну важливість як головна умова осмисленого життя. Глобальне прагнення учасників руху – створити світ, здатний співчувати і виявляти доброту. Символом свята є відкрите серце.

Згідно з дослідженням японських і американських психологів, проведеними на базі університету Квансей Гакуїн і коледжу Кобе (Японія), чим більше добрих вчинків ми робимо, тим щасливішими себе відчуваємо. На думку вчених, ті, хто висловлює свою подяку, ніжність й інші добрі почуття до людей у конкретних повсякденних справах, не лише з великим оптимізмом дивляться на світ, але й фізично почуваються краще, відчувають своє життя більш гармонійним.

Офіційно Всесвітній день доброти затвердили у Сінгапурі 18 листопада 2000 року на третій конференції Руху доброти. Воно створене з метою донести до громадськості, що люди повинні допомагати один одному і тим, хто потрапив у біду. Всесвітній день доброти є одним із самих добрих і світлих свят. Відзначати це свято простіше будь-яких інших – варто лише зробити хоча б найменшу, але добру справу. Навіть просто слова підтримки тому, хто їх потребує, будуть неоціненною допомогою. До того ж, допомога оточуючим – дуже хороший спосіб поліпшити своє життя. Вчені Мічиганського університету в США провели дослідження, які показали, що добрі люди менше хворіють і довше живуть.

Не секрет, що в сучасному світі високих технологій, з божевільним ритмом життя, доброти залишається все менше. Тому сьогоднішнє свято – ще один привід згадати про такі якості і категорії людських відносин як Доброта і об'єднати існуючі в різних країнах рухи за доброту, щоб допомогти людям усвідомити, що робити добро – це зовсім нескладно, а результат у добрих справ і вчинків колосальний.

Наукова бібліотека запрошує усіх небайдужих людей приєднатися до цього доброго, чудового свята. Адже це так просто! Посміхніться перехожому, зробіть комплімент однокурсниці, колезі або начальнику, подаруйте квіти сусідці чи незнайомці, змайструйте і повісьте на вулиці годівницю для птахів, нагодуйте бездомне кошеня чи цуценя, притримайте двері у громадському місці, поступіться місцем в автобусі… Подаруйте «додаткові» міцні обійми. Доброта – це також і фізичний взаємозв'язок, тому не полінуйтеся обійняти батьків, близьку людину чи друга довше, ніж робите це зазвичай. І цей список можна продовжувати довго. Все це займе мало часу і зусиль, але ефект буде колосальним. Адже з кожним таким, простим по суті, стає вчинком комусь краще, а значить – і більше доброти у світі. Виконавши щонайменше три добрі справи, ви наповнитися позитивною енергією і щира подяка не змусить вас чекати! Робити добро ‒ дуже легко, потрібно лише почати! Давайте зробимо цей день сповненим добра разом! І, звичайно ж, бажано творити добро щодня, а не лише сьогодні – у Всесвітній день Доброти.

Наукова бібліотека запрошує переглянути віртуальну виставку «Добро починається з тебе». Запрошуємо до читання книг, які точно надихнуть Вас долучитись до добрих справ і зробити світ трішечки добрішим!

Для пошуку видань з даної тематики радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка