13 лютого – Всесвітній день радіо

На початку було Слово… Саме слово, вперше і до сьогоднішнього дня, залишається головним аргументом і для нашого спілкування, і для нашого взаєморозуміння, для розради і підбадьорення, для вираження наших почуттів та емоцій, в кінцевому підсумку навіть для життя і смерті. Це не просто звук – це своєрідна мелодія, унікальна мелодія душі і духу, ознака розуму і відгук натхнення – і світ відповідає на це.

Не дивно, що сталося саме так – людина вперше навчилася передавати саме звуки. Простір і час покірно відкрили себе і ці коливання негайно заповнили весь ефір. Радіохвилі, подібно хвилям невидимого світового океану, понеслися по безкрайніх просторах всесвіту.Радіо дає змогу чути людину, котра говорить у мікрофон за сотні кілометрів від нас. Самі по собі звуки не здатні долати такі відстані. Вони перетворюються на радіохвилі, які поширюються через повітря. Потрапляючи у наш приймач, вони знову перетворюються на звичайні звуки.

Всесвітній день радіо відзначається з ініціативи міжнародної організації ЮНЕСКО. У 2011 році під час своєї 36-ї сесії Генеральна конференція ЮНЕСКО проголосила 13 лютого Всесвітнім днем радіо. Дата вибрана не випадково – цього дня, 13 лютого 1946 року, у штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй уперше вийшло в ефір радіо ООН.

Метою проведення Дня є підвищення обізнаності громадськості та ЗМІ щодо важливості радіо, заклик до керівних діячів забезпечити і надати доступ до інформації за його допомогою, свободу висловлювання і ґендерну рівність в радіоефірі а також зміцнення зв’язків та міжнародного співробітництва між радіомовними компаніями. У зв’язку з цим організації-засновники з року в рік закликають усі країни світу брати активну участь у Всесвітньому дні радіо.

Радіо є засіб комунікації з найширшою аудиторією в світі. Воно є загальновизнаним способом зв’язку, що володіє великими можливостями і вимагає малих витрат. Радіо дозволяє сягнути найбільш віддалених громад і найбільш вразливих груп населення: безграмотних людей та інвалідів, найбідніше населення, жінок і молодь, даючи їм можливість взяти участь в громадських дискусіях незалежно від рівня освіти. Більш того, радіо грає визначну роль в надзвичайних ситуаціях, полегшуючи надання допомоги при стихійних лихах.

Важливість і значення радіо як засобу, для зміцнення і розвитку міжнародного співробітництва, активного сприяння щодо вільного доступу до інформації, особливо в епоху цифрових технологій – найактуальніша тема для всього суспільства.

Нині радіо використовують для різноманітних потреб. Бригади «швидкої допомоги», поліцейських, пожежних машин і таксисти користуються двоканальним радіозв’язком. Мобільні телефони теж мають радіозв’язок із головною телефонною станцією. На кораблях і літаках радіо необхідне для зв’язку та навігації. Зрештою, телебачення використовує радіохвилі для передавання зображення і звуку. Радіо – це оперативний майданчик, що дає можливість журналістам повідомляти про важливі події та розповідати історії, які повчають і надихають.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка