14 червня – 130 років від дня народження Євгена Михайловича Коновальця

Євген Коновалець – людина, яка створила найуспішніший український політичний проєкт минулого століття – Організацію українських націоналістів та Українську військову організацію. Він жив для України, боровся за її свободу та незалежність, страждав за неї, за неї й загинув у нерівному двобої з підступним ворогом.

Український військовий та політичний діяч, полковник Армії УНР Євген Михайлович Коновалець народився 14 червня 1891 р. в учительській родині в селі Зашків, поблизу Львова. Після навчання у народній школі та в гімназії, яку закінчив 1909 року, студіював у Львівському університеті (правничий факультет), готувався до юридичної праці. Вивчаючи юридичні дисципліни, пройшов ще й повний курс історії України під керівництвом професора Михайла Грушевського.

У 1914 році Євген Коновалець був мобілізований до австрійської армії, а в наступному році, після бою на Маківці, потрапив до російського полону. Звільнившись у результаті Лютневої революції, восени 1917 року, бажаючи віддати свій труд новоутвореній українській державності, молодий офіцер подався до Києва, де приступив до організування Українських Збройних Сил, спочатку куреня Січових Стрільців, а згодом і Корпусу. 27-літній офіцер став найвидатнішим командиром тодішніх збройних сил в Українській Державі. Визначною подією в історії став Конгрес представників націоналістичних організацій, який відкрився 28 січня 1929 року у Відні. Москва після знищення Симона Петлюри бачила в особі Євгена Коновальця свого головного противника. Найвище досягнення 30-річного полковника Є. Коновальця – створення 3 лютого 1929 року Організації Українських Націоналістів (ОУН) та Української військової організації (УВО) як ядра ідейно-політичної системи поневоленого, але не скореного народу.

Метою ОУН було проголошено захист українського етнічного населення від репресій та переслідувань з боку влади Польщі та СРСР та побудова на всій українській етнічній території незалежної держави на засадах пріоритетності інтересів українців як нації.

23 травня 1938 року Євген Коновалець загинув у Роттердамі (Голландія) в результаті спецоперації проведеної органами НКВС СРСР.

Йому було відпущено тільки два десятиліття для служіння Україні, і протягом цього часу він створив політично свідомий та активний тип українця-громадянина, ставши справжнім його уособленням.

Для того, щоб дізнайтесь, як він служив Україні в боротьбі за свободу і державність нації, яка десятиліттями кривавої боротьби виборює право бути та краще зрозуміти роль і значення полковника Євгена Коновальця в історії нашого народу, про його життя та громадсько-політичну діяльність Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з віртуальною інформиною «Борець за волю України»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка