14 червня – Міжнародний день блогера

Міжнародний день блогера (International Weblogger's Day, InWeDay) відзначається щорічно 14 червня.

Інформаційне століття породило безліч нових професій. Але блогер виділяється серед них за тією простою причиною, що ця професія передбачає вплив на суспільну свідомість. Якщо журналісти стали четвертою владою, то блогери п’ятою. Вони впливають на людей, висловлюючи свою точку зору, переглядаючи ті або інші події.

Блогерами називають людей, що ведуть блог. Блогерство не вивчають в університетах, для цього не потрібен диплом, писати блоги може кожен. Їх ведуть політики, журналісти, письменники, лікарі, бізнесмени, фітнес-тренери та звичайні домогосподарки. Їхня аудиторія вимірюється десятками, а подекуди й сотнями тисяч підписників. А тому не можна недооцінювати вплив блогерів на суспільну думку та свідомість. Хтось вважає це своїм хобі, хтось професією, а дехто – і тим, і іншим.

Блог – це онлайн-щоденник, який регулярно поповнюється текстовими записами, зображеннями, відео або іншим контентом. Першим блогом вважається сторінка творця Всесвітньої павутини Тіма Бернерса-Лі, де він публікував новини починаючи з 1992 року. А в 1999 році був запущений вебсервіс Blogger, який став першою у світі безоплатною блог-платформою, на якій можна було вести свій інтернет-щоденник без знань в програмуванні.

Сукупність усіх блогів мережі прийнято називати блогосферою. За авторським складом блоги можуть бути особистими, груповими (корпоративними, клубними…) або суспільними (відкритими). За змістом – тематичними або загальними.

Ідея проведення цього свята народилася в 2004 році. Відразу 500 чоловік із більш ніж 40 країн, об'єднавшись, вирішили, що їм потрібен свій день – свого роду символ дружніх відносин між мережевими блогерами усього світу. Це свято робить людей, які пишуть у своїх блогах на різних мовах, ближче і дає їм можливість підтримувати один одного і всіх користувачів мережі Інтернет.

В Україні дедалі популярнішим стає блогерство. Для донесення своєї думки блогери використовують соцмережі, окремі блог-платформи, на зразок LiveJournal, відеохостинг YouTube та створюють свої сайти.

В Україні в цей день ось вже кілька років щорічно відбуваються «живі» зустрічі блогерів. А 14 червня 2007 року, в третю річницю Дня блогера, кожен користувач всесвітньої мережі, що має свій блог, опублікував у ньому коротке повідомлення про солідарність між усіма блогерами.

На жаль, популярність Міжнародного дня блогера в останні роки помітно знизилася, зате популярність Дня блогу, який відзначається 31 серпня, навпаки, зростає.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка