14 червня - Всесвітній день донора крові

Щомиті в усьому світі у людей будь-якого віку і походження виникає потреба в переливанні крові за життєвими показаннями. Хоча потреба в крові є загальною, доступ до неї тих, хто її потребує, на жаль, загальним не є. Особливо гостро брак крові відчувається в нашій країні нині, коли ледь не щодня лікарні і шпиталі оголошують добровільний збір крові для поранених у зоні АТО .

У травні 2005 року, в ході Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, міністри охорони здоров’я світу одностайно прийняли заяву про прихильність і підтримку добровільного донорства крові. У резолюції WHA 58.13 вони постановили щорічно проводити Всесвітній день донора крові (World Blood Donor Day) − 14 червня. Ініціаторами його проведення виступили міжнародні організації: Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна федерація Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, Міжнародна федерація організацій донорів крові і Міжнародне товариство переливання крові.

Дата 14 червня обрана не випадково. В цей день народився Нобелевський лауреат Карл Ландштейнер, який зробив видатні наукові відкриття в області вивчення крові. Зокрема, він відкрив АВОсистему поділу крові на групи, що в подальшому дало можливість використовувати донорську крові для лікування.

У День донора Всесвітня організація охорони здоров’я привертає увагу суспільства до необхідності регулярної здавачі крові, запобіганню її нестачі в лікарнях і клініках, закликають до добровільної та безоплатної її здачі. Цей день не призначений для залучення великої кількості нових донорів саме цієї дати, а має за мету відзначення і висловлювання вдячності тим, хто дає свою кров для збереження здоров’я інших людей.

Це свято – ще один шанс міжнародної спільноти закликати людей до відповідальності одне перед одним і надання посильної допомоги тим, хто її потребує.

Здавати кров не шкідливо. Людський організм пристосований до кровопускань. Здача крові на регулярній основі сприяє самооновленню всього організму. У постійних донорів рідше спостерігаються інфаркти, сердечні напади, атеросклероз, залізодефіцитна анемія та інше. Здача крові покращує емоціональний стан людини, донор має більше шансів на виживання в надзвичайних умовах. Нарешті, донорство сприяє усвідомленню своєї соціальної значимості і підвищує свою гідність.

Кожен з нас може стати донором, якщо:

• у вас гарне здоров’я і самопочуття.

• ви старші 18 років.

• ваша вага не менше 50 кг.

• температура вашого тіла не перевищує 36.6 ±0.3 ºC.

• ваш кров’яний тиск в діапазоні 160/90 до 110/60.

• у вас пульс ритмічний від 60 до 90 ударів у хвилину

• ви не вживали алкоголь протягом 48 годин до здачі крові.

• ви не палили за 2 години до дачі крові.

Перед здачею крові треба дотримуватись певних правил:

• добре відпочити, виспатись;

• режим харчування донорів має деякі особливості: напередодні здачі крові потрібно виключити з раціону жирну їжу (масло, сало, жирні м’ясо та рибу, молоко, сметану, яйця, морозиво) через те, що кров насичується жировими речовинами і стає непридатною для переливання хворим. В ці дні можна вживати нежирні відварені м’ясо та рибу, каші, картоплю, відварені та сирі овочі та фрукти, соки, компот, житній та не здобний хліб;

• у день здачі крові необхідно з’їсти легкий сніданок: чай або сік, печиво, білий хліб.

Перелік протипоказань для донорства: венеричні захворювання, ВІЛ, гепатит, туберкульоз, психічні захворювання, злоякісні новоутворення, ішемічна хвороба серця, гіпертонічна хвороба, пороки серця, атеросклероз, тромбофлебіт, бронхіальна астма, гострота зору +/- 6, сечокам’яна хвороба, виразка шлунку, 12-ти палої кишки та ін…, залежність від алкоголю та наркотиків.

Різноманітні заходи, що проходять в цей день, також мають за мету підвищити рівень обізнаності населення щодо необхідності регулярного донорства крові з метою забезпечення якості, безпеки та доступності крові та/або її продуктів для потребуючих у переливанні.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка