15 березня - Всесвітній день захисту прав споживачів

Всесвітній день захисту прав споживачів відзначається в річницю виступу президента США Джона Ф. Кеннеді в Конгресі в 1961 році. У виступі були сформовані чотири головних права споживача: право на безпеку, право на інформацію, право на вибір і право бути почутим. Пізніше до них додалися ще чотири: право на відшкодування збитків, право на споживацьку освіту, право на задоволення базових потреб і право на здорове оточуюче середовище. У 1973 році XXV сесія Консультативної Асамблеї Ради Європи затвердила «Хартію захисту споживачів», а в 1985 Генеральна Асамблея ООН затвердила «Керівні принципи захисту інтересів і прав споживачів».

У 1983 році день 15 березня був закріплений в міжнародному календарі святкових дат як Всесвітній день захисту прав споживачів.

В Україні захист прав споживачів забезпечується державою відповідно до статті 42 Конституції України, де зазначено: «Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпекою продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів».

У травні 1991 року був прийнятий Закон України «Про захист прав споживачів». Одними із найважливіших постулатів цього закону є право вибору та право на захист від неякісних та небезпечних товарів і послуг, отримання компенсації в разі придбання товарів низької якості чи отримання незадовільних послуг.

Захист та нагляд за здійсненням у галузі прав споживачів в державі здійснюють: Держспоживінспекція України, Антимонопольний комітет України, Державна житлово-комунальна інспекція, Національна експертна комісія України з питань захисту суспільної моралі.

Вивчайте, знайте, використовуйте та захищайте свої права!

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фонді книгозбірні:

  • Конституція України : прийнята на п'ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 року. Із змінами, внесеними Законом України від 8 грудня 2004 року № 2222-ІV. Станом на 1 січня 2006 року / М-во юстиції України. Київ : Б.в., 2006. 124 с.
  • Україна., Кабінет Міністрів. Питання Координаційної ради з питань захисту прав споживачів : Постанова від 28 березня 2007 р. № 555 / Україна. Кабінет Міністрів. // Держ. вісн. України : збірник актів. 2007. № 7. С. 54-56
  • Давидова, Н. Споживче право: комплексне правове утворення [Текст] / Н. Давидова // Підприємництво, госп-во і право : наук.-практ. господ.-прав. журн. 2007. № 3. С. 23-26.
  • Про права споживачів при придбанні товару // Харч. і перероб. пром-сть : наук.-виробн. журн. 2009. № 2/3. С. 12
  • Про захист прав споживачів : закон України від 12 травня 1991 року №1023-ХІІ // Бюл. законодавства і юрид. практики України. Киiв : Юрінком Інтер, 2008. № 2: Туристичні послуги в Україні
  • Забарний, Г. Адміністративно-правова характеристика суб’єкта адміністративних порушень законодавства про захист прав споживачів / Г. Забарний, Л. Менів // Право України. 2009. № 10.
  • Колісникова, Г. Особливості цивільно - правового захисту прав споживачів / Г. Колісникова // Право України. 2008. № 3.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка