15 грудня ‒ 140 років від дня народження Леоніда Петровича Крамаренка

Український вчений в галузі сільськогосподарського машинобудування Леонід Петрович Крамаренко народився 1881 року в м. Балта Подільської губернії. Після закінчення гімназії в Єлисаветграді він поступив на фізико-математичний факультет Київського університету (відділення математичних наук), який закінчив у 1907 році. У 1913 році Леонід Петрович закінчив механічний факультет Київського політехнічного інституту та одержав звання інженера-технолога.

Протягом 1913-1914 рр. Леонід Крамаренко працював на заводі сільськогосподарських машин в Єлисаветграді, після чого його було направлено в Москву на стажування, де він працював під керівництвом видатного вченого, засновника науки про сільськогосподарську механіку Василя Прохоровича Горячкіна.

У 1915 році Леоніда Петровича було обрано керівником кафедри машинобудування сільськогосподарського факультету Київського політехнічного інституту, а у 1916 році він став завідувачем машинно-випробувальної станції.

У 1916-1919 рр. Леонідом Крамаренко було написано дисертацію «Режущий аппарат современных жатвенных машин и его теория», яка отримала високу оцінку з боку вчених і спеціалістів. З 1924 р. – він професор Київського політехнічного інституту, а з 1926 р. – керівник секції сільськогосподарського машинобудування науково-дослідної кафедри сільськогосподарської механіки АН УСРР.

У 1929 році у зв'язку зі створенням у Харківському технологічному інституті факультету сільськогосподарського машинобудування, переїжджає до Харкова і стає деканом факультету, а після розділу інституту у 1930 р. на декілька навчальних закладів, працює до 1941 р. завідувачем кафедри сільськогосподарських машин Харківського механіко-машинобудівного інституту. У 30-х роках Леонід Петрович публікує праці, які поставили його ім’я в ряд відомих радянських вчених в галузі сільськогосподарської механіки: «Комбайны: теория, конструкция и расчет», «Уборочные машины: теория, конструкция и расчёт», «Ґрунтообробні машини та знаряддя», «Сельскохозяйственные машины: теория, конструкция и расчёт» тощо.

У 1935 році Леоніда Крамаренка обирають професором Харківського інституту механізації й електрифікації сільського господарства (ХІМЕСГ) і завідувачем кафедри сільськогосподарських машин, де він працює до початку Другої світової війни. Багато часу відводить організації наукової роботи в інституті. У 1936 році його призначають замісником директора з наукової роботи, а з березня по жовтень 1937 року виконує обов'язки директора ХІМЕСГ.

У 1938 році Леоніду Петровичу присуджено вчену ступінь доктора технічних наук, а в 1939 році його обирають членом-кореспондентом АН УРСР. У післявоєнний період Леонід Петрович Крамаренко і до своєї смерті у 1960 році працює в Українському інституті тваринництва, де багато часу віддає підготовці молодих вчених, розробці проблем механізації тваринництва.

Пропонуємо ознайомитися з працями Леоніда Петровича Крамаренка, які є у фонді Наукової бібліотеки:

  • Крамаренко, Л. П. Комбайны: теория, конструкция и расчет [Текст] : учеб. пособие / Л. П. Крамаренко. ‒ М. ; Л. : Госмашметиздат, 1933. ‒ 220 с.
  • Крамаренко, Л. П. Ґрунтообробні машини й знаряддя [Текст] / Л. П. Крамаренко. ‒ Харків ; Київ : Держсільгоспвидав, 1934. ‒ 246 с. : il., рис., табл., черт. ‒ Бібліогр.: с. 241-242
  • Крамаренко, Л. П. Сельскохозяйственные машины: теория, конструкция и расчет [Текст] : учеб. пособие. Т. 1. Машины и орудия для обработки почвы и посева / Л. П. Крамаренко. ‒ Харьков : ОНТИ : ДНТВУ : НКТП : ГОСТЕХИЗДАТ, 1937. ‒ 368 с. : ил., рис.
  • Крамаренко, Л. П. Комбайни: теорія, конструкція та розрахунок [Текст]. Ч. 1. Хедер, або різальна частина комбайна / Л. П. Крамаренко. ‒ Харків : ДВОУ. Техн. вид-во, 1931. ‒ 112 с. : рис.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка