Археологія (від грецького archaios ‒ древній і logos ‒ вчення) ‒ одна з історичних дисциплін. Вона відновлює минуле на основі речових джерел, даних розкопок. Також до відомства археології відноситься вивчення петрогліфів ‒ наскальних зображень. Саме археологи здатні пролити світло на ранній період людства, письмових свідчень про який не залишилося.

В Україні завжди шанували історію, віддаючи належне таким фахівцям, як археологи. Саме тому в 2008 році було прийнято рішення відзначати це професійне свято на державному рівні. Адже збереження культурної спадщини відіграє велику роль не тільки в сьогоденні, але і в майбутньому.

І в сніг і в спеку археологи завжди в дорозі. Їх експедиції мають під собою наукову мету: дослідження пам'яток минулого. Професія археологів ‒ одна з найромантичніших і загадкових. А ще вона завжди пов'язана з фактами, з якими, на відміну від письмових джерел, не посперечаєшся.

Знахідки археологів знаходяться в музеях та в приватних колекціях, представляючи високу історичну та культурну цінність. Протягом сотні років було проведено безліч археологічних розвідок, в ході яких здійснювалися розкопки, розкриваючи нову суть конкретної історичної епохи.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Марченко, И. Д. Город Пантикапей [Текст] / И. Д. Марченко. ‒ Симфеpополь : Тавpия, 1974. ‒ 86 с. ‒ (Археолог. памятники Кpыма).
  • Ларичев, В. Е. Прозрение : рассказы археолога о первобыт. искусстве и религиоз. верованиях / В. Е. Ларичев. ‒ М. : Политиздат, 1990. ‒ 222 с.
  • Ларичев, В. Е. Сад Эдема [Текст] / В. Е. Ларичев. ‒ M. : Политиздат, 1980. ‒ 398 с.
  • Пеліванова, Н. Поняття та правові ознаки території, пов’язаної з охороною археологічної спадщини / Н. Пеліванова // Підприємництво, госп-во і право. Київ : ТОВ «Гарантія», 2009. ‒ № 7. ‒ Бібліогр. на прикінці ст.
  • Заяц, Ю. А. Что может археология [Текст] / Ю. А. Заяц // Наука и жизнь. ‒ М. : ООО «ИД Медиа-Пресса», 2009. ‒ № 4
  • Ранюк, Ю. Н. Загадки подводного Херсонеса [Текст] : научно-популярная литература / Ю. Н. Ранюк. ‒ Харьков : Око, 1996. ‒ 110 с. : ил.
  • Брей, Уорвик. Археологический словарь [Текст] = A Dictionari of archaeology : перевод с англ. / У. Брей, Д. Трамп ; отв. ред. В. П. Алексеев. ‒ М. : Прогресс, 1990. ‒ 367 с.
  • Базелюк, В. Відмежування незаконного проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини від суміжних складів злочинів [Текст] / В. Базелюк, Є. Коваленко // Підприємництво, господарство і право : наук.-практ. господ.-прав. журн. ‒ 2020. ‒ № 5. ‒ С. 215‒220. - Бібліогр.: с. 219

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка