15 січня – Верховна Рада України затвердила музичну редакцію Державного Гімну України

До найбільших святинь будь-якого народу належить національний гімн (у перекладі з грецької мови – святкова пісня) – символ державної символіки. Слова і музика гімну змушують кожного з нас підніматися при перших же акордах. Для українців – це гімн «Ще не вмерла Україна».Музичне виконання Державного Гімну України здійснюється під час проведення офіційних державних церемоній та інших заходів.

Створення українського гімну бере початок з осені 1862 року. Український етнограф, фольклорист, поет Павло Чубинський написав вірш «Ще не вмерла Україна», а композитор Михайло Вербицький написав музику до нього. У 1917-1920 роках «Ще не вмерла Україна» став одним із державних гімнів УНР та ЗУНР.

Офіційно музична редакція Державного Гімну була прийнята Верховною Радою України 15 січня 1992 року. Лише через 11 років, 6 березня 2003 року, текст гімну затверджено Законом України «Про Державний Гімн України». У той же час перша строфа гімну, згідно з пропозицією Президента України Леоніда Кучми, звучить «Ще не вмерла України і слава, і воля». Текст і ноти примірника еталонної музичної редакції Державного Гімну України постійно зберігаються у Верховній Раді України.

Мало хто знає з українців, що :

  • Спочатку, автор музики, Михайло Вербицький, написав музику для гітари, а вже згодом адаптував її для хору.
  • У різні періоди історії цей твір використовувався як національний гімн в Українській та Західноукраїнській народних республіках, в Гетьманаті та Карпатській Україні.
  • Лише Іван Франко та Леся Українка визначили «Ще не вмерла Україна» як національний гімн.

Особливі слова Павла Чубинського і неповторна мелодія Михайла Вербицького, написані понад півтора століття тому, пробуджують серця і нинішніх українців.

Наукова бібліотека пропонує Вам переглянути віртуальні огляди «Державні символи України», «Творець українського гімну Михайло Вербицький»

Пропонуємо ознайомитися зі списком літератури на дану тему, яку ви можете отримати, звернувшись до Наукової бібліотеки:

  • Сергійчук, В. І. Доля української національної символіки [Текст] / В. І. Сергійчук. – Київ : Знання, 1990. – 48 с. – (Час і суспільство ; № 2.). – Бібліогр.: с. 46-47.
  • Сокульський, А. Л. Національна символіка України [Текст] / А. Л. Сокульський. Запоpiжжя: Iнтеpбук,1993. – 104 с.
  • Хорошевский, А. 100 знаменитых символов Украины [Текст] / А. Хорошевский. Харків: Фолио, 2007. – 512 с. – (100 знаменитых).

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка