Для українців – це особливий день! Ще з античних часів Україна є повноправною та невід’ємною частиною європейської спільноти – великої родини, об’єднаної прогресивними демократичними поглядами. День Європи в Україні – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.

Відправною точкою на шляху до встановлення Дня Європи вважається Декларація міністра закордонних справ Франції Роберта Шумана. Цей історичний документ, направлений на об’єднання під єдиним керівництвом вугільних та сталеплавильних ресурсів низки європейських держав, насамперед Франції та Німеччини, заклав підґрунтя європейської інтеграції. Рішення щодо відзначення 9 травня Дня Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані. До 1997 року це свято мало переважно культурно-мистецьку спрямованість та носило обмежений характер.

В Україні з 2003 року в третю суботу травня, відповідно до Указу Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року, відзначається День Європи, головною метою якого є: формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України; ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями; популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді; залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.

Щорічно з нагоди свята у Брюсселі, де перебувають керівні органи ЄС, а також у країнах-учасницях ЄС, відбуваються офіційні урочистості. Традиційно в цей день у Києві урочисто проходить церемонія відкриття Дня Європи. На Хрещатику облаштовується так зване «Європейське містечко» за сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств держав-членів ЄС. В Україні День Європи також святкують  у великих та маленьких містах, у громадах сіл та селищ. Повсюди відбуваються святкові концерти, вистави, іноземці з усіх європейських спільнот, які знаходяться на території України, розповідають українцям про життя у Європі, про історію та культуру інших держав.

Святкування Дня Європи у Харкові – це можливість та стимул до започаткування нової успішної моделі співпраці між країнами Європи, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Встановлення та розвиток партнерських відносин з країнами Європи завжди було одним з пріоритетних напрямків діяльності місцевої влади та територіальної громади Харкова. Про успішну діяльність в галузі співробітництва та інтеграції до ЄС, свідчить те, що Харків є єдиним містом в Україні, який має повний комплект нагород Ради Європи: Диплом Європи (2003), Почесний Прапора (2004), Таблицю Європи (2008) і Приз Європи (2010).

На сьогоднішній день у Харкова – 18 міст-партнерів і міст-побратимів з таких європейських країн як: Італія, Франція, Польща, Болгарія, Германія, Литва, Чехія, Португалія, Угорщина, прибалтійські країни тощо. Болонья (Італія) стало першим містом-побратимом Харкова, братські відносини між Першою столицею і Болоньєю оформилися ще в далекому 1966 році. Сьогодні місто не зупиняється на досягнутих успіхах, а продовжує активно розвивати міжнародну співпрацю.

Місто зацікавлене у зміцненні зв'язків з містами Європи та ставить перед собою мету: налагоджувати міжмуніципальні контакти, щоб вони переростали в державні проєкти. 25 лютого 2020 року у Палаці Європи, у місті Страсбург (Франція) Харків отримав статус Партнера Європейського тижня місцевої демократії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Наукова бібліотека вітає всіх з Днем Європи! Пам’ятаймо, що Європа починається не за кордоном, а в серці кожного з нас.

Запрошуємо переглянути віртуальні огляди «До Європи через книгу» та «Харків відомий у світі: співпраця з містами- побратимами та містами- партнерами»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка