16 березня ‒ 150 років від дня народження Миколи Григоровича Бурачека

Український живописець, художник театру, мистецтвознавець, письменник, педагог Микола Григорович Бурачек народився 16 березня 1871 року в місті Летичів (нині Хмельницька область). Навчався в Кам'янець-Подільської чоловічої гімназії. Після закінчення гімназії вступив до Київського університету, але був виключений за участь у студентських виступах в висланий до Симбірської губернії. Після заслання Микола Бурачек повернувся до міста Кам'янець-Подільський, де став актором місцевої трупи російської драми, віддавши театральному мистецтву 17 років свого життя. У ці роки Микола Бурачек не полишає занять живописом, бере участь в оформленні театральних постановок. Він робив ескізи декорацій до п'єс «Влада темряви», Л. Толстого, «Ліс» О. Островського, «Затоплений дзвін» Г. Гауптмана та інших вистав. У цей же час він пише пейзажні етюди, акварелі, роботи олією.

Протягом 1905-1910 років навчався у Краківської академії красних мистецтв. У 1910 році працював в Парижі в майстерні А. Матісса, пізніше – у Вільній Академії мистецтв Рансон. У 1912 році переїхав до Києва.

Микола Бурачек – один із засновників і викладачів (1917–1921) Української академії мистецтв. У 1918-1921 роках – викладач Київського інституту театрального мистецтва, з 1925 року – директор Харківського художнього технікуму, з 1927 року – професор Харківського художнього інституту.

Микола Бурачек вивчав творчість Тараса Шевченка. Йому вдалося розшукати велику кількість раніше невідомих творів Кобзаря, встановити їх належність пензлю Шевченка та зробити перший зведений каталог його художньої спадщини. Все це було відображено в праці «Великий народний художник».

Протягом 1930-х років художник оформив ряд вистав, зокрема «Сорочинський ярмарок», «Маруся Чурай», «Дай серцю волю, заведе в неволю», «Наталка Полтавка», «Наймичка» та ін. У цей же час він створює картини «Яблуня в цвіту», «Шлях до могили Шевченка», «Хата на могилі Т. Г. Шевченка», «Будинок-музей Коцюбинського у Вінниці», «Реве та стогне Дніпр широкий».

У 1936 році пройшла персональна виставка Миколи Бурачека, після якої він отримав звання заслуженого діяча мистецтв УРСР. У 1941 році Микола Григорович був удостоєний звання заслуженого художника УРСР. Цього року він планував виставки у Львові, Тернополі та Кам’янці-Подільському, але по дорозі до Львова вагон з його картинами було розбомблено, внаслідок чого багато полотен загинуло. У Національному художньому музеї України зберігається близько 60 творів митця.

Помер Микола Бурачек у Харкові 12 серпня 1942 року в Харкові.

Наукова бібліотека пропонує переглянути цікаві інтернет-ресурси:

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка