16 листопада ‒ День працівників радіо, телебачення та зв'язку

Свято встановлено на підтримку ініціативи працівників радіо, телебачення та галузей зв'язку України згідно з Указом Президента України «Про День працівників радіо, телебачення та зв'язку» від 11 листопада 1994 року.

Історія свята розпочалася 16 листопада 1924 року, коли у Харкові в ефір вийшла перша в Україні радіопрограма. Перші слова українського радіо почули 70 радіоаматорів. Дикторів тоді, зазвичай, в штаті не було. Тому відкрив передачу технік, який за звичкою на початку тричі промовив у мікрофон: «Алло! Говорить Харків! Усім, усім, усім! Працює перша в Україні радіотелефонна станція!». Українське телебачення ж починає свій відлік з трансляції кінофільму «Алітет іде в гори» 5 листопада 1951 року.

1994 року Укртелерадіокомпанія, президентом якої був Олександр Миколайович Савенко, Заслужений журналіст України, запропонувала керівництву держави встановити 16 листопада як професійне свято для теле- і радіопрацівників. 11 листопада 1994 року, в переддень 70-річчя початку радіомовлення в Україні, був виданий Президентом України Леонідом Кучмою відповідний Указ. Відтоді журналісти та співробітники радіосфери відзначають саме цей день. Сьогодні до них долучаються ще й телевізійники, фахівці інтернет-ЗМІ, а також зв'язківці. Це свято об'єднує людей різних професій: журналістів, редакторів, видавців, режисерів, операторів – всіх тих, чия благородна праця забезпечує одне з основних прав громадян – право свободи слова. Сьогодні головними показниками їх роботи є відповідальне та творче ставлення до справи, зваженість і об'єктивність у висвітленні подій.

Нині мільйони людей по всьому світу слухають радіо, дивляться телевізор і користуються зв'язком. Галузь зв'язку та сфера інформатизації України налічує понад тисячу операторів зв'язку, 500 провайдерів мережі Інтернет, 15 тис. відділень поштового зв'язку, 10 профільних вищих навчальних закладів, які щорічно готують близько 30 тис. фахівців у сфері телекомунікацій, понад 10 науково-дослідних і проєктних інститутів.

Нині в Україні близько 12 млн абонентів фіксованого телефонного зв'язку, більше 40 млн (86% населення країни) абонентів мобільного зв'язку, державне телебачення може дивитися 94,5% населення, послугами Інтернет користується близько 8,5 млн жителів України, кількість веб-сайтів досягла 32 тис. А працюють у цій сфері понад 250 тисяч чоловік! І в нашу інформаційну епоху без їхньої щоденної кропіткої роботи просто не обійтися. Вся їх праця саме для нас, щоб ми не втрачали можливість бути в курсі останніх подій ні на мить. Завдяки праці зв'язківців мільйони українців оперативно дізнаються новини з усього світу, в будь-який час та в будь-якому місці мають доступ до інформації, слухають радіо, дивляться телевізор, користуються мобільними телефонами, спілкуються з друзями в Інтернеті.

Навчальний рік Університету – це не лише сесії, семестри, абітурієнти й випускники, а й цікаві новини та події. За роботу з найактуальнішою і найцікавішою інформацією про ЗВО відповідає відділ медіакомунікацій під керівництвом докторки економічних наук, професорки Мандич Олександри Валеріївни. Відділ займається бренд-менеджментом Університету, ведення та наповнення офіційного сайту та сторінок у соцмережах, комунікаціями за всіма питаннями, пов'язаними з функціонуванням Університету в медіа просторі.

Наукова бібліотека щиро вітає зі святом! Бажаємо успіхів та нових звершень у вашій необхідній праці, бути небайдужими і переконливими, змістовними та об'єктивними.

Працівникам усіх професій, причетних до свята, ми хочемо побажати, щоб ефіри були без затримок, а зв'язок без перешкод. А слухачам та глядачам завжди залишатися зацікавленими, неординарними, задля яких і працюють ті, хто нині святкує цей день!

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фондах Наукової бібліотеки:

  • Мельник, Т. М. Вузлики на пам’ять: нотатки про ЗМІ початку століття [Текст] / Т. М. Мельник. ‒ Київ : Початк. шк., 2009. ‒ 190 с.
  • Химиця, Н. О. Ділова комунікація [Текст] : навч. посіб. / Н. О. Химиця, О. О. Морушко ; Нац. ун-т "Львів. політехніка". - Львів : Вид-во "Львів. політехніка", 2016. ‒ 208 с. : табл. ‒ (Інформація. Комунікація. Документація ; вип. 10). ‒ Бібліогр.: с. 203-205.
  • Бобало, О. Ю. Комунікативні стратегії [Текст] : навч. посіб. / О. Ю. Бобало ; Нац. ун-т "Львів. політехніка". ‒ Львів : Вид-во "Львів. політехніка", 2015. ‒ 344 с.
  • Культурологія та соціальні комунікації: інноваційні стратегії розвитку [Текст] : матеріали міжнар. наук. конф. (м. Харків ; 18-19 листоп. 2010 р.) / Харків. держ. акад. культури ; за ред.: В. М. Шейко [та ін.]. ‒ Харків : ХДАК, 2010. ‒ 295 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка