16 січня – День вшанування захисників Донецького аеропорту

Легендарна оборона Донецького аеропорту стала славетною сторінкою української військової історії. За ініціативою українських військових, які вели оборону цього стратегічного об’єкту, в Україні 16 січня  відзначається День пам'яті захисників Донецького аеропорту.

Бої тривали з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року і стали одними з найзапекліших у війні на сході України. 19-20 січня 2015 року бойовики підірвали колони, що тримали перекриття аеропорту. Ворог обстрілював летовище з артилерії, “Градів”, мінометів і танків, працювали снайпери. 22 січня 2015 року вцілілі захисники вийшли з терміналу, втім чимало поранених і контужених українських бійців потрапили в полон. Бої за Донецький аеропорт стали символом бойового духу українського війська, а захисників терміналів стали називати «кіборгами».

Оборона Донецького аеропорту увійшла в історію, стала символом незламності та мужності українських героїв. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери утримували оборону на території цього об’єкту інфраструктури на північному заході Донецька, завзято відстоюючи маленький клаптик української землі.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських військових, поранені понад 500. Лише з 18 по 21 січня 2015 року в результаті підриву одного з терміналів загинули 58 героїв – «кіборгів». Багатьох із них відзначено державними нагородами, частину – посмертно. «Кіборги вистояли, не встояв бетон» – фраза, яка увійшла в історію разом із подвигом бійців України.

Про бої в Донецькому аеропорту та про його захисників Леонід Кантер та Іван Ясній створили повнометражний документальний фільм «Добровольці БожоїЧоти», В. Тимчук написав поему «Донецький аеропорт». Галерея світлин С. Лойка з «кіборгами» прикрасила першу шпальту «Лос-Анжелес Таймс». У лютому 2015 року свою фотовиставку «Війна. Без глянцю» зробив Валерій Логінов у Житомирі. 3 вересня 2015 року в київському видавництві «Брайт-Брукс» вийшов роман С. Лойка «Аеропорт». У 2017 році режисер Ахтем Сеїтаблаєв зняв художній фільм «Кіборги» про оборону Донецького аеропорту під час війни на Донбасі. 30 січня 2018 року Національний банк України випустив пам’ятну монету номіналом 10 гривень, присвячену вшануванню мужності та героїзму захисників Донецького аеропорту.

Вічна слава героям!

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка