17 листопада ‒ народився Андрій Анатолійович Кокотюха

Сучасний український письменник-белетрист, сценарист, журналіст Андрій Анатолійович Кокотюха народився 17 листопада 1970 року в місті Ніжині, в родині зварювальника і медичної сестри. Свій перший художній твір написав у 7 років, (хоча, власне, художні якості цього твору досі ніким не оцінені). До 12 років читав і писав лише казки. В дитинстві мріяв стати бібліотекарем. Працював збиральником меблів, різноробочим та муляром на будівництві.

Андрій Кокотюха закінчив факультет журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Письменник любить збирати гриби та читати книги (він має список книг, які читає). За рік може прочитати до 90 книг. Але обов'язкове правило письменника – читати 100 сторінок в день. Не любить українських політиків, футболу, борщу, вареників, макаронів, хімії як шкільного предмету, їздити громадським транспортом, стояти в чергах.

Перше оповідання «Вільний день» було опубліковане в 1987 році. У 1991 році написав повість «Шлюбні ігрища жаб», яка отримала нагороду видавництва «Смолоскип» (1995 р.). Після виходу окремою книгою в 1996 році повість стала називатися «романом», отримала позитивну оцінку від батьків та друзів автора і широкий негативний розголос у пресі. Завдяки цій публікації Андрій Кокотюха відразу став одним із відомих сучасних українських письменників.

У 1993 році був одним із засновників Творчої асоціації «500». Працюючи у видавництві «Смолоскип» пакувальником книжок, у період з 1994 по 1999 рік організував понад сто «гастролей» молодих українських письменників у сімнадцяти регіонах України. Був їх безпосереднім учасником.

З 1994 по 1999 рік працював у видавництві «Смолоскип». Організував більше ста «гастролей» молодих українських письменників в сімнадцять регіонів України. У 1999 році видавництво офіційно розірвало стосунки з молодим письменником через публічне прочитання фейлетону про сучасний стан української культури. Видавництво розцінило цей фейлетон як «антиукраїнський».

Протягом 1999-2006 років побачили світ книги: «Повернення сентиментального гангстера», «Нейтральна територія», «Ментовский город», «Отработанный материал», «Мама, донька, бандюган», «Криминальная Украина», «Криминальная Украина-2», «Криминальная Украина-3», «Почему Украина не Россия» (автор-упорядник), «Любити живих» (у співавторстві з Максимом Розумним), «Повзе змія», «Тайны и загадки Украины», «Резонансные дела МВД» (в співавторстві з Костянтином Стогнієм), «Шукачі скарбів», «Юля» (автор-упорядник), «Темна вода», «Зоопарк або Діти до 16 років».

Андрій Кокотюха автор понад 60 художніх, документальних, науково-популярних та дитячих книжок. Його романи неодноразово екранізувалися, а перелік літературних нагород вражає.

Головні премії престижного літературного конкурсу «Коронація слова» він здобував п'ять разів. 2006 року на конкурсі «Коронація слова» Гран-прі та Другу премію займають абсолютно різні рукописи, «Темна вода» і «Зоопарк або Діти до 16 років», написані в різних стилях та надіслані до журі з інших місць. Виявляється, автором обох є одна людина – Андрій Кокотюха. Причому сам себе він переміг з великим відривом: «Темна вода» посіла перше місце, «Зоопарк» – друге. В сумі автор отримав подвійну премію (близько 50 тис. гривень, за курсом того часу – близько 6 тис. дол. США). Після того не мав права брати участь у номінації «Романи», але продовжував надсилати на конкурс сценарії.

2010 року на конкурсі «Гранд Коронація» рукопис А. Кокотюхи «Пророчиця» був відзначений високо та, набрав стільки ж балів, скільки рукопис В. Лиса «Століття Якова». Та голова журі, письменниця Оксана Забужко, 20 хвилин хвалячи «Пророчицю», потім віддала свій голос роману Володимира Лиса, свого земляка. Натомість «Пророчицю» за рік назвали «Вибором видавців».

У 2012 році Андрій Кокотюха дістав почесне звання «Золотого письменника України».

Андрія Кокотюху називають майстром справжнього і завжди різного детективу: ретро-роману, історичного, готичного, кримінального тощо, а дослідниця української масової літератури доктор філологічних наук, літературна критикеса Софія Філоненко називає письменника батьком «українського готичного детективу». Детектив – жанр унікальний і універсальний. Можна легко вплести любовну лінію, висловити філософські міркування і небанальний погляд на історичні події. Можна перетворити героя в антигероя, а потім показати його справжнє, зовсім вже несподіване обличчя. Можна ... Та хіба мало що можна придумати ще, переслідуючи головну мету – прикувати увагу читача до того, що відбувається і утримувати його до останньої сторінки! І це вдається сучасному українському авторові.

Пропонуємо ознайомитися з творами Андрія Кокотюхи, які є у фонді Наукової бібліотеки:

  • Кокотюха, А. Справа отамана Зеленого. Українські хроніки 1919 року [Текст] : роман / А. Кокотюха ; авт. передм. Я. Файзулін. ‒ 2-ге вид. ‒ Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2017. ‒ 304 с.
  • Кокотюха, А. Темна вода [Текст] : роман / А. Кокотюха. ‒ 2-ге вид., перероб. і доп. ‒ Київ : Нора-Друк, 2018. ‒ 272 с.
  • Кокотюха, А. Називай мене Мері... [Текст] : роман / А. Кокотюха. ‒ Київ : Нора-Друк, 2018. ‒ 352 с.
  • Кокотюха, А. Червоний [Текст] : роман / А. Кокотюха. ‒ 3-тє вид. ‒ Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2018. ‒ 320 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка