17 січня – 100 років від дня народження Бориса Андрійовича Шрамка

Український історик, патріарх української лівобережної школи археології, педагог, доктор історичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України (2001), почесний громадянин Харкова (2005) Борис Андрійович Шрамко  народився 17 січня 1921 року у місті Гомель (Білорусія), але увесь його довгий життєвий і науковий шлях був пов’язаний з Україною та Харковом.

У 1939 році вступив на історичний факультет Харківського університету. Того ж року взяв участь у першій у своєму житті археологічній експедиції. Навчання перервала Друга світова війна. У 1942 – 1944 роках проходив службу у лавах Червоної Армії артилеристом у 830 артилерійському полку 305-ї стрілецької дивізії, спочатку рядовим бійцем, потім командиром батареї. 

У 1943 році у боях під Харковом був важко поранений, після лікування в госпіталі знову повернувся на фронт. У 1944 році після чергового важкого поранення старшого лейтенанта Шрамка демобілізували.

У 1949 році Борис Андрійович  закінчив історичний факультет Харківського університету. Від цього часу починається багатолітня епопея розвитку та становлення Б.  А. Шрамка як визначного вченого та викладача університету. Захистив кандидатську дисертацію «Пам’ятки скіфського часу в басейні Сіверського Дінця» (1953) та докторську дисертацію «Господарство лісостепових племен Східної Європи у скіфську добу» (1966). Уся трудова діяльність Бориса Шрамка пов’язана з Харківським університетом ім. В. Н. Каразіна, якому він віддав понад 60 років, пройшовши шлях від викладача (1950) до професора (1967). 

З 1965 по 1976 p. – заступник декана з наукової роботи. З 1971 р. – член Польового комітету при Інституті археології АН УРСР. Впродовж 1965 – 1977 рр. був завідувачем кафедри історії Стародавнього світу та археології. Протягом 1977 – 2005 рр. Борис Андрійович працював професором кафедри історіографії, джерелознавства та археології.

Борис Шрамко гідно представляв Україну в наукових структурах ЮНЕСКО, був членом спеціалізованих наукових рад, керівником органів Товариства охорони пам'яток і культури, редколегій провідних фахових видань, науковим консультантом Українсько-німецької археологічної експедиції.

Усіх, знайомих з науковою спадщиною Бориса Андрійовича, вражає широта його наукових інтересів і величезна ерудиція. Прекрасний польовий археолог і вчений-теоретик, він займався різними проблемами, починаючи від епохи бронзи та закінчуючи добою середньовіччя. Втім, головне місце в його дослідженнях незмінно займали пам’ятки раннього залізного віку. Вагомим напрацюванням ученого є ґрунтовні розробки проблем походження скіфської культури, етногеографії, соціальної історії та економіки Скіфії, металургії та ковальської справи, технології бронзоливарного та ювелірного виробництва, торгово-економічних зв’язків племен і народів півдня Східної Європи доби раннього заліза. Під його науковим керівництвом захищені 7 кандидатських дисертацій.

Учений протягом 50-ти років керував Сіверсько-Донецькою і Скіфо-Слов’янською експедиціями Харківського університету, польовими роботами яких були охоплені території Вінницької, Донецької, Київської, Полтавської, Сумської, Черкаської та Чернігівської областей України, Бєлгородської і Курської областей Росії, в результаті яких досліджено близько 50 тис. м². За цей час він відкрив нову археологічну культуру –бондарихинську.

Справжньою перлиною його наукової спадщини стали багаторічні розкопки та публікація матеріалів славнозвісного Більського городищаскіфського періоду в басейні ріки Ворскла – найбільшого укріпленого поселення свого часу на теренах Європи.

Завдяки розкопкам Бориса Шрамка уточнено вік міста Харкова.

Борис Андрійович Шрамко – почесний професор Харківського університету (1996). Нагороджений багатьма медалями та орденами, серед них – два ордени Червоної Зірки (1943, 1945) та орден Богдана Хмельницького 3-го ступеня (2002). У 1996 р. першому в ХДУ йому було надано звання «Заслужений професор ХДУ». У складі кафедри Борису  Андрійовичу у 1997 році була присуджена Республіканська премія імені Дмитра Яворницького Всеукраїнської спілки краєзнавців. У 1989 році він був визнаний переможцем конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена». У 2001 році нагороджений знаком «Відмінник освіти України». Заслужений діяч науки і техніки України (2001).

Борис Андрійович Шрамко виховав цілу плеяду археологів, що зараз плідно працюють у багатьох наукових центрах нашої країни, займаючись широким спектром наукових проблем.

Помер 8 липня 2012 року у м. Харкові.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка