17 жовтня ‒ 85 років від дня народження Івана Федоровича Драча

«Художнику – немає скутих норм. Він – норма сам, він сам в своєму стилі» Іван Драч

Український поет, перекладач, кіносценарист, драматург, державний і громадський діяч, перший голова Народного Руху України, Герой України Іван Федорович Драч народився 17 жовтня 1936 року у селі Теліжинці Тетіївського району Київської області.

Після закінчення Тетіївської середньої школи І. Драч викладав російську мову та літературу в семирічці сусіднього села Дзвінячого. Служив у армії і у віці, коли інші закінчують університет, вступив на перший курс філологічного факультету Київського університету імені Т. Г. Шевченка, але навчання не закінчив, був виключений під тиском каральних органів (виключений через творчі та політичні погляди) . У 1961-1962 роках працював у газеті «Літературна Україна». Закінчив дворічні Вищі сценарні курси в Москві, працював сценаристом на кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка, потім у редакції журналу «Вітчизна».

У 1961 р. Іван Драч опублікував у «Літературній газеті» драму-феєрію «Ніж у сонці», яка відразу привернула увагу критики. У 1962 році Іван Драч видав першу збірку віршів «Соняшник». Згодом з'явилися збірки: «Протуберанці серця», «Бада буднів», «До джерел», «Корінь і корона», «Київське небо», «Сонячний фенікс», «Американський зошит», «Шабля и хустина», «Теліжінці», «Храм Сонця». Значного резонансу набули поеми «Дума про Вчителя», «Соловейко-Сольвейг», «Зоря і смерть Пабло Неруди», «Чорнобильська мадонна» та «Балада про соняшник». Крім того, він написав сценарії до фільмів «Криниця для спраглих», «Пропала грамота», «Дід лівого крайнього», «Вінчання зі смертю», «І в звуках пам'ять відгукнеться...» тощо.

За словами критиків, творчість Івана Драча є «поезією запитань, а не відповідей». Іван Драч відомий як в Україні, так і за її межами, його поезії перекладали російською, білоруською, азербайджанською, латиською, молдавською, польською, чеською, німецькою та іншими мовами.

Один із засновників Народного руху України (НРУ). Іван Драч тричі ставав членом українського парламенту – у 1990, 1998 та 2002 роках.

Указом Президента України Віктора Ющенко № 705/2006 від 19 серпня 2006 року за самовіддане служіння українському народові, втілене у поетичному слові та відстоюванні ідеалів свободи і демократії письменнику Івану Федоровичу Драчу присвоєно звання Герой України з врученням ордена Держави.

Помер 19 червня 2018 року. Похований у селі Теліжинці Тетіївського району Київської області.

Іван Драч нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора (16.11.1984), орденом «Знак Пошани» (22.07.1982), Почесною Грамотою Президій Верховної Ради Грузинської і Литовської РСР. Нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого ІІІ (17.10.2011, за визначний особистий внесок у збагачення національної культурно-мистецької спадщини, багаторічну плідну творчу та громадсько-політичну діяльність), IV (21.08.2001, за значний особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток України, вагомі трудові досягнення та з нагоди 10-ї річниці незалежності України) та V (16.10.1996, за вагомий особистий внесок у розвиток національної культури, зміцнення зв'язків держави з українцями за її межами) ступеня, ювілейною медаллю «25 років незалежності України» (19.08.2016, за значні особисті заслуги у становленні незалежної України, утвердженні її суверенітету та зміцненні міжнародного авторитету, вагомий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, культурно-освітній розвиток, активну громадсько-політичну діяльність, сумлінне та бездоганне служіння Українському народу).
Івану Федоровичу Драчу присвячено телефільм Р. Єфіменка «Іван Драч. Кредо» (1990).

Наукова бібліотека запрошує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фондах книгозбірні:

  • Історія Русів [Текст] : историческая литература / пер. І. Драч ; передмов. В. Шевчук. ‒ Київ : Рад. письменник, 1991. ‒ 318 с.
  • Драч, И. Ф. Подсолнух [Текст] : стихотворения / И. Ф. Драч ; . ‒ М. : Мол. гвардия, 1983. ‒ 126 с.
  • Українська афористика Х-ХХ ст. [Текст] / під заг. ред.: І. Драча, В. Черняка ; гол. ред. Р. Коваль ; упоряд.: Р. Коваль, В. Шевчук, М. Михайличенко. ‒ Київ : Пpосвiта, 2001. ‒ 318 с. ‒ (Класика свiтової афоpистики ; т. 1).
  • Остання адреса [Текст] : в 3 т. Т. 1 / ред.: і Драч [та ін.] ; упоряд.: П. Кулаковський, Г. Смірнов, Ю. Шаповал. ‒ Київ : Сфера, 1997. ‒ 325 с.
  • Остання адреса [Текст] : в 3 т. : до 60-річ. соловец. трагедії. Т. 2 / ред.: І. Драч [та ін.] ; ред., упоряд. Ю. Шаповал ; упоряд. П. Кулаковський. ‒ Київ : Сфера, 1998. ‒ 286 с.
  • Остання адреса [Текст] : в 3 т. : до 60-річ. соловец. трагедії. Т. 3 / ред.: І. Драч [та ін.] ; ред., упоряд. Ю. Шаповал ; упоряд. П. Кулаковський. ‒ Київ : Сфера, 1999. ‒ 394 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка