18 листопада ‒ Всесвітній день філософії

«Філософія, або любов до мудрості, скеровує усе коло дій своїх до тієї мети, щоб дати життя духу нашому, благородство серцю, світлість думкам, як голові всього» Г. Сковорода

Всесвітній день філософії (World Philosophy Day) був проголошений на 33-й сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО в 2005 році та відзначається щорічно у третій четвер листопада.

В Україні Всесвітній день філософії відзначається з 2006 року, коли вперше 16 листопада у Київському університеті був проведений міжнародний науковий симпозіум присвячений цьому дню. Наразі цей день святкують у понад 80-ти країнах світу.

Головна мета – зробити філософію ближчою кожному: академіку, студенту та широкій аудиторії, усім, хто цікавиться такою діяльністю, яка відкриває нові можливості та простори для філософських роздумів, критичного мислення та дискусії. Значимість святкування вбачається в тому, щоб знайти спільну платформу обговорення глобальних соціокультурних перетворень, що відбуваються в наш час, залучити людей до філософської спадщини, привідкрити сферу повсякденного мислення для нових ідей, стимулювати публічні дебати мислителів і громадянського суспільства щодо викликів, які встають перед соціумом сьогодні.

Термін «філософія» ввів давньогрецький філософ і математик Піфагор. Філософія виступає одночасно у п'яти іпостасях. Вона є: наукою, світоглядом, методологією наукового пізнання, мистецтвом та ідеологією. Філософія здійснює великий вплив на розвиток усіх сфер культури суспільства – науку, мистецтво, політику, право, мораль і релігію. Ми не можемо уявити старокитайську культуру без Конфуція і Лао Цзи, культуру античної Європи – без Сократа, Платона і Арістотеля, культуру Європейського середньовіччя – без Аврелія Августина і Томаса Аквінського.

Філософствувати про філософію можна нескінченно довго, але який в цьому сенс, якщо Ви не Сократ. Проте в день філософії навіть аматори можуть висловлювати свої найсміливіші думки про те, як поліпшити життя в сучасному світі, на яких проблемах потрібно зосередитися, в якому напрямі рухатися. В День філософії дозвольте собі поміркувати, якщо не над глобальними проблемами майбутнього, то хоч би над сенсом власного життя.

Вітаємо всіх, хто цікавиться цією наукою із Всесвітнім днем філософії! Бажаємо допитливих студентів, наснаги, нехай мудрість допоможе вам у житті знайти та примножити щастя, порозуміння та любов.

Наукова бібліотека пропонує переглянути віртуальну виставку «Нетлінна тільки мудрість»

Для пошуку видань  радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка