18 вересня ‒ День винахідника і раціоналізатора України

«Відкриття відбуваються, не коли падає зріле яблуко, а, коли падає яблуко на зрілу голову» Євген Кащеєв (інженер, письменник-афорист)

Прискорення науково-технічного прогресу та інноваційного розвитку держави неможливе без постійного удосконалення техніки на базі нових досягнень науки та заохочення широких мас до науково-технічної творчості. На всіх етапах розвитку суспільства технічна творчість була джерелом прогресивних рішень, які підвищують конкурентоспроможність продукції, полегшують умови сучасного виробництва, роблять більш комфортним життя людини. Винахідництво – шлях до прогресу, рушійна сила розвитку новітніх технологій.

У третю суботу вересня на Україні відзначається День винахідника і раціоналізатора, який був заснований в 1994 році. Це свято було встановлено для підтримки всіх раціоналізаторів та винахідників нашої країни.

Неможливо навіть уявити собі наш світ без винаходів. Винахід (англ. invention, нім. Erfindung f) – технічне рішення, що є новим, корисним у господарській діяльності і може бути практично застосоване. Визнаний офіційними експертами винахід може отримати правову охорону від держави і стати об'єктом промислової власності, що засвідчується особливим правоохоронним документом, який має назву патент.

На що б було схоже наше життя, якби не наполеглива праця винахідників? Саме завдяки кращим ідеям відбуваються великі звершення і зміни в нашому житті. Наукова галузь нашої країни щороку поповнюється новими розробками й винаходами в різних галузях.

Винахідницьку і раціоналізаторську діяльність в Україні регулює Український інститут промислової власності ‒ Укрпатент. На сьогодні Укрпатентом було зареєстроване близько мільйона патентів на винаходи, а також близько десяти тисяч патентів на корисні моделі.

У нашій країні діє Закон «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», згідно з яким винахід – це результат інтелектуальної діяльності людини в будь-якій технології. Право володіння авторством винаходу належить людині, яка створила його, і це правило суворо захищається Конституцією України (ст. 41). Але якщо винахід створений в результаті виконання службових обов`язків, то і право на здобуття патенту на такий службовий винахід (корисну модель) має працедавець винахідника. Незважаючи на складну процедуру оформлення, науковці оформлюють свої розробки задля того, щоб підтвердити свої авторські права й захистити себе від недобросовісних винахідників. А також Стаття 54 Конституції України гарантує захист моральних і матеріальних інтересів автора. Кожен громадянин має право на результати своєї інтелектуальної діяльності.

День винахідника і раціоналізатора об’єднує людей різних професій і спеціальностей, але всі вони обов`язково наділені рідким даром творчості, відчуттям нового, умінням розширити кордони звичного, вийти за рамки стереотипу.

Винахідник і раціоналізатор – не професія, а покликання. Це прагнення поліпшити те, що було створено колись, спроба зробити ще один крок на шляху розвитку технічного прогресу. Тому День винахідника і раціоналізатора вважають своїм днем науковці і викладачі, інженери і робітники, фахівці і студенти.

Щиро вітаємо науковців нашого університету – творців інтелектуальної власності, які присвячують своє життя невпинному пошуку нового та прогресивного, а також всіх, хто сприяє винахідницькій діяльності! Ваша наполегливість, творчий неспокій і завзятість служать вирішенню актуальних проблем науки і техніки, роблять ефективнішою національну економіку. Бажаємо вам і надалі залишатися в авангарді науково-технічного прогресу, власною працею сприяти зростанню добробуту наших співвітчизників, переходу економіки держави на інноваційний шлях розвитку. Невичерпного вам натхнення, оптимізму, нових ідей, прагнення до пізнання незвіданого і нових відкриттів!

Наукова бібліотека пропонує Вам віртуальну виставку «Історія розвитку сільськогосподарської техніки»

Більше інформації Ви можете знайти в електронному каталозі НБ та Репозитарії ХНТУСГ (розділ «Архів охоронних документів ХНТУСГ»)

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка