18 вересня – острів Хортиця оголошений державним заповідником

У Запоріжжі, нижче Дніпровської ГЕС, розташувався найбільший на Дніпрі острів – Хортиця. Зараз це місце набуває все більшого значення для відродження української історії.

18 вересня 1965 року найдавніший український острів Хортиця в місті Запоріжжя був оголошений державною історико-культурної заповідної зоною. Хортиця справедливо визнана унікальним у своєму роді природним та історичним комплексом, завдяки чому острів є одним з 7 чудес України.

Острів Хортиця першим в Україні отримав статус національного заповідника. Завдяки особливому розташуванню на острові утворився унікальний природно-ландшафтний комплекс. На Хортиці ми можемо побачити неймовірну кількість рідкісних реліктових видів рослин, які тільки тут і збереглися, але раніше, в далекі часи, росли по всій території нашої держави. Всього флора острова налічує близько тисячі видів найрізноманітніших рослин. Крім того, на Хортиці стикаються між собою дуже різні природні зони: заплавні луки, хвойні й дубові ліси та степи. Особливі мікрокліматичні умови, які були утворені завдяки могутній річці та рослини острова мають суттєві відмінності від материкових. Тут заборонено розводити вогонь, ловити рибу, полювати, рвати рослини.

Частиною острівного ландшафту є скелі, розташовані переважно в північній та північно-західній частині Хортиці. Висота скель сягає 40 – 50 м. Між Хортицею та ДніпроГЕС розташовані скелі Три Стовпи. Дальня від берега скеля називається острів Похилий, ближня – Крісло Катерини. Між ними – Середній Стовп. Поруч є невелика скеля, на якій розташоване кругле заглиблення під назвою Козацька миска. На півночі Хортиці височіє також гранітна скеля, що переривається глибокою ущелиною, названою Січові Ворота. Саме тут Дніпро розподіляється на два русла – вузький скелястий Старий Дніпро й широкий просторий Новий Дніпро між лівим берегом і островом. Назву цієї ущелини пов’язують із переказами про випробування для тих, кого збиралися посвятити в козаки.

Острів Хортиця має багате й насичене подіями історичне минуле. Величезну роль у боротьбі запорізьких козаків проти поляків і татар зіграв саме цей острів. І сьогодні на Хортиці ми можемо помітити велику кількість назв, які так чи інакше пов’язані з колишнім перебуванням там запорізьких козаків, наприклад: Совутина скеля, Січові ворота, Козача могила, урочище Сагайдачного та інші.

За останні роки на острові з’явився історико-культурний центр, музей судноплавства, інтерактивний театр, а в острівних землях та водах продовжують знаходити скарби, як от тисячолітній меч, який знайшли тут всього декілька років тому. Тепер Хортиця є одним із найважливіших освітніх і культурних історичних центрів України і продовжує розвиватися.

Наукова бібліотека пропонує переглянути вебліографічний огляд «Історико- культурні заповідники - перлини української землі»

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка