2 грудня ‒ 115 років від дня народження Ярослава Васильовича Гримайла

«Знайомство із славетними людьми нашої
Батьківщини, їхніми героїчними
біографіями ‒ оце і стало якоюсь мірою
тим, на чому формувалися й моя
біографія, моя творчість.»

Я. Гримайло

Український письменник, прозаїк, поет, публіцист Ярослав Васильович Гримайло народився 2 грудня 1906 року в с. Рогинці Вінницької області в родині робітника. В роки громадянської війни потрапив до дитячого будинку на Вінниччині. Самостійне трудове життя почав у 13 років.

У 1920 році Ярослав Васильович почав навчатись в Уманській профшколі, потім у технікумі. Саме там доля його звела з викладачем Є. М. Рудницьким, який був добре обізнаний з художньою літературою. Зі спогадів письменника цей учитель «під негласною опікою» вивів його у люди. В 1926-1930 роках Я. В. Гримайло навчався в Харківському інституті народної освіти. Працював Я. Гримайло у редакціях періодичних видань та видавництвах.

Друкуватися почав у 1926 році. Письменник належав до літературних організацій «Молодняк» і ВУСПП. Першу збірку віршів і поем «Вітрила піднято» Ярослав Михайлович опублікував 1930 році.

Він брав участь у пропагандистських заходах ‒ виїжджав з групою письменників на «вугільний прорив» у Донбас, де зібрав матеріал для поеми «Вугільні барикади» (1931) та однойменної збірки віршів. Як журналіст відвідав будівництво Харківського тракторного заводу, Дніпрогесу.

З 1934 року Ярослав Гримайло член Спілки письменників України (по деяким виданням Член СП СРСР з 1934 року). З 1936 по 1940 рр. У журналі «Піонерія».

Під час другої світової війни Я. В. Гримайло працює в редакції газети «Большевик Алтая» м.Усть − Каменогорськ, а після звільнення Харкова − в обласній газеті «Соціалістична Харківщина».

Я. В. Гримайло − автор поетичних збірок, віршів, нарисів, оповідань, повісті «Подробиці листом...» (1956), романів «Кавалер ордена Слави» (1955), «Незакінчений роман» (1962), «Зачарований на Схід» (1971).

Ярослав Васильович опублікував кілька збірок оповідань і нарисів про робітничу та селянську молодь: «Юні мандрівники, або Подорож на Дніпрельстан» (1930), «На цегельні» (1931), «Про мужніх і дружніх» (1956).

Відображенню героїки Другої світової війни письменник присвятив роман-дилогію «Син лейтенанта» (1950) та «Кавалер ордена Слави» (1955).

Особливе місце у творчому доробку Ярослава Гримайла посідають історико-біографічні романи про М. Пржевальського («Великий слідопит», 1957), Я. Галана («Зачарований на Схід», 1971), М. Трублаїні («Добропроходець», 1977).

Ярослав Васильович Гримайло ‒ автор творів для дітей: повість «Дивний криголам» (1935); збірка віршів «Трудолюби» (1963).

Помер 10 квітня 1984 року в Харкові.

Пропонуємо ознайомитися з творами Ярослава Васильовича Гримайла, які є у фонді Наукової бібліотеки:

  • Гримайло , Я. В. Великий слідопит [Текст] : повість / Я. В. Гримайло . ‒ 2-ге вид., перероб. і допов. ‒ Київ : Молодь, 1989. ‒ 315 с. : ил.
  • Гримайло , Я. В. Подробиці листом... [Текст] : повісті / Я. В. Гримайло. ‒ Київ : Дніпро, 1976. ‒ 423 с.
  • Гримайло , Я. В. Очарованный восходом [Текст] : роман / Я. В. Гримайло ; . ‒ М. : Сов. писатель, 1977. ‒ 318 с. : портр.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка