20 червня – Всесвітній день біженців

Нині світ зіткнувся із найвищим рівнем вимушеного переміщення. Небувала кількість людей – 68,5 мільйонів – змушена була залишити свій дім у пошуках безпечного притулку. Кожну хвилину 20 осіб залишають усе, тікаючи від війни, переслідування або насильства.

Щороку, 20 червня, у Всесвітній день біженців, ми відзначаємо мужність і витримку мільйонів біженців; це саме той, ключовий, момент для суспільства, щоб заявити про свою підтримку родин, вимушених тікати з рідного дому. Цей день встановлено згідно з рішенням 55-ї сесії Генасамблеї ООН від 4 грудня 2000 року й відзначають з 2001 року водночас з Африканським днем біженця.

Згідно зі статтею 1 Закону «Про біженців» під терміном «біженець» розуміється особа, яка не є громадянином України і внаслідок цілком обґрунтованих побоювань стати жертвою переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або політичних переконань перебуває за межами країни своєї громадянської належності та не може користуватися захистом цієї країни або не бажає користуватися цим захистом внаслідок таких побоювань, або, не маючи громадянства (підданства) і перебуваючи за межами країни свого попереднього постійного проживання, не може чи не бажає повернутися до неї внаслідок зазначених побоювань та щодо якого в порядку та за умов, визначених цим Законом, прийнято рішення про надання йому статусу біженця.

Надання статусу «біженець» має відповідні юридичні наслідки. Зобов'язання держави щодо допомоги біженцям і їх захисту закріплені, зокрема, Конвенцією ООН 1951 року «Про біженців» та визначено Законом України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту» та є обов'язковими для виконання. Цей закон регламентує процедуру отримання статусу біженця в Україні і визначає сам статус. Завдяки наявності цього статусу біженці можуть отримувати певну допомогу від держави, що надала такий статус, а саме: грошові виплати і пенсії, отримання освіти, охорона здоров'я, відправлення релігійних культів, судовий захист тощо.

Незважаючи на те, що слова «біженець» і «переселенець» є синонімами, все ж таки треба розмежовувати ці поняття. І ось чому. Переселенці змушені залишати свої місця проживання і бігти в інші регіони, залишаючись на території своєї країни, на відміну від біженців, які під тиском обставин повинні були виїхати за межі країни і, відповідно, шукати притулок за кордоном.

Біженці і переселенці в нашій країні мають рівні права та можливості. Якщо говорити про право цих осіб на безоплатну правову допомогу, то є відмінності. Так, біженці, згідно з Законом України «Про безоплатну правову допомогу», мають право лише на отримання первинної правової допомоги (консультації, роз’яснення з правових питань), а внутрішньо переміщені особи є суб’єктами права на вторинну правову допомогу (адвокатські та представницькі послуги, складання процесуальних документів).

У даний час на планеті зареєстровано близько 20 мільйонів біженців і 25 мільйонів внутрішньо переміщених осіб. Основна частина з них знаходиться в Африці, в зоні афганського конфлікту, на Балканах.

Якщо говорити про українських біженців, то з початком анексії Криму та війни на Сході люди були змушені покинути свої будинки і стати або біженцями або внутрішніми (вимушеними) переселенцями.

На сьогодні біженці − це одна з найбільш гострих проблем сучасного світу. Війни, стихійні лиха, порушення прав людини – головні причини того, чому люди змушені покидати свої домівки й шукати кращого життя деінде. Міжнародна спільнота консолідує свої зусилля щодо полегшення важкої долі цих людей. Створене в 1950 році Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) є зараз центральним міжнародним агентством, яке робить зусилля для вирішення цього завдання.

У Всесвітній день біженців, правозахисники наголошують: здатність впоратися з новою, трагічною сторінкою новітньої української історії є не лише обов'язком громадян, а й тестом, чи може українське суспільство подбати про тих, хто потребує захисту і притулку, і дати їм змогу будувати далі своє життя у вільній країні, яка справді поважає права і свободи людини та здатна забезпечити притулок усім, хто його потребує.

Наукова бібліотека надає контакти організацій, які займаються проблемами та допомогою біженцям в Україні:

  • Програма юридичної допомоги HIAS в Україні (безкоштовні юридичні консультації): м. Київ, 03056; вул. Дашавська, 22; тел.: (044)453-16-53; факс: (044) 453-16-50; e-mail: lps@hias.kiev.ua lps@hias.kiev.ua
  • Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (представництво в Україні): м. Київ, 01015, вул. Січневого повстання, 32а; e-mail: ukrki@unhcr.org ukrki@unhcr.org

Щороку, 20 червня, у Всесвітній день біженців, ми відзначаємо мужність і витримку мільйонів біженців. Наукова бібліотека нагадує всім українцям, що − це саме той, ключовий, момент для суспільства, щоб заявити про свою підтримку родин, вимушених тікати з рідного дому.

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фонді книгозбірні:

  • Мосьондз, С. Пpоблема біженців: істоpія виникнення, сучасний стан та шляхи pозв'язання [Текст] / С. Мосьондз // Пiдпpиємництво, господаpство i пpаво. – 2004. – № 12. – С. 135 – 139
  • Гончаренко, О. Законодавство України про біженців - реальні проблеми та шляхи їх подолання / О. Гончаренко // Підприємництво, госп-во і право : наук.-практ. господ.-прав. журн. – 2006. – № 12. – С. 10 – 13
  • Жванко, Л. М. Нормативно-правова база та органи соціальної опіки біженців Першої світової війни за доби Української Держави (квітень - грудень 1918 р.) / Л. М. Жванко // Укр. іст. журн. – Киiв : «Дієз-продукт», 2011. – N 3
  • Шевцов, А. П. Державне регулювання міграційних процесів як основна функція міграційної політики / А. П. Шевцов // Держава та регіони : наук.-вироб. журн. – 2013. – № 3. – С. 41 – 46.
  • Проценко, О. Міграційна політика Європейського Союзу [Текст] / О. Проценко // Підприємництво, господарство і право : наук.-практ. господ.-прав. журн. –2020. –№ 11. – С. 302 – 306.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка