20 грудня - Міжнародний день солідарності людей

Солідарність – єдність переконань і дій, взаємодопомога і підтримка членів соціальної групи, що ґрунтуються на спільності інтересів і необхідності досягнення загальних суспільних цілей, спільна відповідальність.

22 грудня 2005 року Генеральна Асамблея ООН проголосила Міжнародний день солідарності людей (International Solidarity Day), який відзначається щорічно 20 грудня. Це свято відзначається з 2006 року. Інформація про впровадження цього свята міститься у спеціальній резолюції, що присвячена першому 10-річчю боротьби з бідністю. Також дата згадується в Декларації тисячоліття, в якій говориться, що солідарність в ХХІ столітті – одна із фундаментальних цінностей людства.

Солідарність щодо людей, які страждають від тиску, пригнічення та бідності є одним із головних засад створення та функціонування Організації Об’єднаних Націй.

Організація Об’єднаних Націй була створена з метою об'єднати та зблизити між собою різні нації нашої планети, щоб стояти на сторожі миру та дотримання прав людини. 24 жовтня 1945 року представники з 51-ї країни зібралися на зустрічі в Сан-Франциско, де і відбулося перше засідання ООН та ратифікація договору. Мета зустрічі – початок та розвиток співпраці між країнами заради збереження у світі миру та безпеки.

Солідарність завжди лежала в основі роботі Організації, головною метою якої було об'єднувати лідерів різних країн для співпраці у розв'язанні глобальних проблем в економічному, гуманітарному, соціальному та культурному розрізах.

З першого дня заснування ООН були започатковані принципи солідарності у боротьбі зі злиднями, бідністю та гнобленням людей. Мета та завдання, які ставилися перед учасниками Організації, об'єднати нації навколо проблем, пов'язаних зі злиднями та віднайти шляхи їх розв'язання. Також було створено міжнародний фонд для боротьби з бідністю у світі.

ООН надає можливість представникові кожної країни висловити свої погляди та бачення в різних комітетах та органах установи. Держави-члени ООН можуть взяти участь в діалозі та переговорах стосовно різних тем. Організація Об’єднаних Націй – це своєрідний механізм для знаходження спільних інтересів, які допомагають розв'язувати різноманітні проблеми на загальному рівні.

20 грудня прийнято святкувати єдність людей в їх різноманітності. Також в Міжнародний день солідарності людей всім урядам країн нагадують про те, що вони повинні поважати свої зобов'язання, що стосуються міжнародних угод.

У цей міжнародний день люди намагаються підвищити рівень інформативності суспільства і розповісти більше про солідарність. Також в цей час обговорюються ініціативи, спрямовані на знищення злиднів.

Міжнародний день солідарності людей висвітлюється усіма засобами масової інформації, включаючи статті в журналах, промови на офіційних заходах, нотатки у веб-блогах окремих осіб, груп і організацій. На документах і матеріалах, що сприяють просуванню Дня, можна побачити емблему ООН – проекцію Землі, центровану на Північному полюсі, яка охоплює всі континенти, окрім Антарктиди, і чотири концентричних кола, що представляють рівні довготи. Проекція оточена гілками оливи, що символізують мир.

У нашому світі не можливо жити без доброго відношення до людей, толерантності, поваги та підтримки. Сьогодні Міжнародний День солідарності людей має величезне значення для протидії кризам і проблемам, з якими стикаються люди в усьому світі в період пандемії COVID-19. Людська солідарність ‒ основа міцної стабільності та безпеки в суспільстві. Давайте завжди знаходити спільну мову і поважати один одного.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка