20 січня – 110 років від дня народження Георгія Сергійовича Космачова

Український графік-станковіст, живописець Георгій Сергійович Космачов народився 20 січня 1911 року в місті Харкові. Навчався на курсах живопису при Асоціації художників Червоної України (1927–1929), у Харківському художньому інституті (1929–1933). Працював директором (1943–1945), художником Харківських майстерень Художнього фонду УРСР (1945–1971).

Георгій Сергійович увійшов в мистецтво як художник, захоплений поетичною красою своєї Батьківщини. Радість світовідчуття, оптимістичне сприйняття життя –  лейтмотив його творів.

Зі студентських років Георгій Космачов багато подорожував, як наслідок з'явився цілий ряд мальовничих графічних серій, присвячених різним містам. Малюнки з натури стають основою графічних циклів і живописних полотен: «Москва», «Севастополь», «Бухара», «Прага», «Старі вулички Баку», «Севастополь», «Бухта», «Ранок, Херсон», «Ленінград» та інші. Художник активно і плідно працював у стилі реалізму та імпресіонізму в різних техніках. Це – автолітографія, офорт, ліногравюра, малюнки вугіллям, живопис, виконаний олією і темперою. Через усю творчість художника проходить індустріальна тема. З кінця 1940-х рр. разом з багатьма художниками-харків'янами Георгій Космачов працює над графічним циклом «Індустріальна Україна», що поєднує дві серії «Приазов'я», «Донбас». Одночасно художник звертається до природи рідної України – «Місячна ніч», «Мальви»,  «Чорнобривці». Щоразу художник ставив перед собою складне тематичне і живописне завдання і успішно виконував його, використовуючи оригінальну композицію, фактуру, колір, тон. Свіжі і радісні акварелі «Полонина», «Вулиця», «Струкова гора» та інші. Основні твори: серії «Відбудова Дніпрогресу» (1947), «Горки Ленінські» (1957), «Індустріальні пейзажі України» (1959-1960), «Індустріальне Криворіжжя» (1961) та інші. Своєрідне втілення отримала шевченківська тема «По шевченківських місцях» (1960-1963) в графіці Георгія Космачова (1911-1991). Під час довгої творчої діяльності відомий харківський графік-станковіст оволодів кількома техніками – офорт, літографія, монотипія тощо. Спільною рисою творчого доробку майстра є його вміння лаконічними засобами створити місткий за змістовно-семантичним наповненням образ. Не стали винятком аркуші, створені за результатами творчих подорожей по шевченківських місцях України, Росії та Казахстану –  Оренбург, Гур’єв, Форт Шевченко тощо. Відгукнувшись на святкування 150-річчя від дня народження Кобзаря, Г. С. Космачов знайшов нетривіальний тематичний вектор, що дозволяв втілити його зацікавленість життєвими обставинами митця в найулюбленішому жанрі – краєвиді. У техніках ліногравюри та літографії було створено цикл з 27 аркушів «Місця, де перебував та жив Т. Г. Шевченко». Лапідарні за формою, гармонійні за кольоровими співвідношеннями, чуттєво сповнені естампи «Хата дяк», «Мо- ринці», «Суботів. Церква Богдан», «У Корсуні», «Лихвин», «Гур’єв. Стара фортеця», «Вільнюс. Будинок, де жив Т. Шевченко», «Ханга Баба», «Форт Шевченко. Сад, посаджений Т.Г. Шевченком» тощо, унаочнюють ґрунтовність підходу автора до розкриття теми, глибину та серйозність його історико-біографічних розвідок.

Георгій Космачов учасник республіканських (з 1945), всесоюзних(з 1951) і міжнародних (з 1962) мистецьких виставок з 1946 року. Персональні виставки відбулися у Харкові у 1958, 1965, 1974, 1976, 1981 роках. Окремі роботи зберігаються у Луганському, Горлівському Художньому Музеях. Член Харківської організації Спілки художників України з 1952 року.

Помер Георгій Сергійович Космачов 7 липня 1991 року у Харкові.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка