20 вересня ‒ народилася Дара Корній

Українська письменниця-прозаїк Дара Корній (справж. – Мирослава Іванівна Замойська) народилася 20 вересня 1970 року в с. Секунь (Волинська область). Середню школу закінчила в селі Княже Сокальського району Львівської області. Вищу освіту здобула на журналістсько-редакторському відділенні Українського поліграфічного інституту у Львові (нині Українська академія друкарства).

За свою десятирічну письменницьку кар’єру Дарі Корній вдалося досягнути беззаперечного успіху: тричі стати лауреаткою Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова», написати майже 20 книг та прославитися на всю Україну.

У чому ж секрет письменниці? Мабуть у тому, що письменство для неї – це хобі, яке вона перетворила на професію. А все почалося зі звичайного бажання люблячої матусі допомогти своїм дітям знайти якісну літературу для читання. Тому саме для дитячої аудиторії й починала писати Дара Корній. Її перші казочки й оповідання, написані для дочки Даринки та сина Максимка, друкувалися в журналах «Ангелятко», «Ангеляткова наука», та для підлітків (журнали «Крилаті», «Однокласник»). Пізніше вийшла друком збірка «Казки для слухняних малят».

У підлітковому віці, її дочка зачитувалася вампірською сагою «Сутінки» Стефані Маєр. Ці книги дуже не подобалися самій Дарі, а на зауваження Дарина відреагувала словами: «Якщо можеш краще, то напиши сама!». Для Дари Корній це стало справжнім викликом. Так з’явився на світ її перший великий роман «Гонихмарник», який спочатку був написаний для одного читача, а вже пізніше підкорив серця багатьох інших. Цей дебютний роман, написаний в жанрі міського фентезі, приніс авторці третю премію літературного конкурсу «Коронація слова» 2010 року в номінації «роман», був удостоєний відзнаки «Дебют року» від видання «Друг читача» та став лауреатом премії асамблеї фантастики «ПОРТАЛ-2011» ‒ «Відкриття себе» імені В. І. Савченко. Після публікації першого роману Дара Корній отримала неофіційне звання «української Стефані Майєр».

З того часу Дара Корній зрозуміла, що має писати. У її книгах переплітається містика та історія, психологія та культурологія, а героями творів є як реальні люди, так і міфічні персонажі. Письменниця любить експериментувати в жанрах та стилях, пише книги для дорослих, підлітків та дітей. Є в доробку авторки чарівні повісті для юних читачів («Петрусь Химородник»), соціально-психологічні романи з історичним підґрунтям («Сузір’я дів», «Місяцівна», «Щоденник мавки»), оповідання про життя, про кохання, яке інколи довше за життя, про мир та війну, про Майдан (збірка «Місячне насіння», також деякі оповідання включені до антологій «Україна в мені», «Поруч з тобою», до серії книг «Львів. Кава. Любов», «Львів. Вишні. Дощі», «Львів. Смаколики. Різдво»).

Письменниця є упорядником книги казок, притч, оповідань «Диво на Різдво». Проте найбільше Дара Корній відома як авторка першого українського фентезі. До речі, саме завдяки їй премія «Коронація слова» з 2015 року започаткувала нову номінацію «Сучасне українське фентезі». І в цьому жанрі авторка продовжує творити не менш ефектні бестселери. Чого варта лише тетралогія «Зворотний бік»! Романи «Тому, що ти є» і «Зворотний бік світла» – стали «Вибором видавців» у конкурсі «Коронація слова» (2011, 2012). Перу письменниці також належать книги «Зірка для тебе» (2013), «Зворотній бік темряви» (2013), «Зозулята зими» (у співавторстві з Талою Владміровою) (2014 року), «Щоденник мавки» (2014), «Крила кольору хмар » (у співавторстві з Талою Владміровой) (2015), «Петрусь-химородник » (2015), «Зворотний бік сутіні» (2016), «Зворотній бік світів» (2016), «Чарівні істоти українського міфу. Духи природи» (2017), «Сузір’я дів» (2018), «Місяцівна» (2019).

Письменниця захоплюється дохристиянською міфологією, проукраїнськими віруваннями та етнографією і вважає, що ми, українці, маємо плекати, продукувати й любити своє, нести його в маси, обов’язково вивчати в школах. Результатом багаторічної роботи зі збору фольклорних матеріалів стали три книги про чарівних істот українського міфу: духів природи, домашніх духів та духів-шкідників. Це художньо-популярні видання, які популяризують українську прадавню міфологію і, разом з тим, цікаво читаються, тому що після кожної наукової розвідки, яка написана художньо, обов’язково є казочка, притча або легенда, яка стосується тієї чи іншої істоти українського міфу. Робота над цією серією триває.

А до свого 50-річного ювілею, який письменниця відзначила 20 вересня 2020 року, вона підготувала собі подарунки – видання відразу кількох книг: повісті для підлітків «Пригоди змія багатоголового в Скелястому Світі Вічного Літа», казок для дітей «Особливий» та перевидання славнозвісного «Гонихмарника», з якого й розпочалася її письменницька кар'єра.

Дара Корній живе у Львові. Виховує старшу дочку Ірину та молодшого сина Максима, яких вважає найважливішим і головним досягненням у житті. Працює в Львівській національній академії мистецтв. Дара Корній відкрита до спілкування зі своїми шанувальниками, бере участь у книжкових фестивалях у різних містах України, організовує презентації своїх книг як офлайн, так і онлайн, активно веде свої соціальні мережі, любить подорожувати.

Наукова бібліотека запрошує ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є в її фондах:

  • Корній, Дара. Зворотній бік сутіні [Текст] : роман / Д. Корній. ‒ Харків : Книж. клуб „Клуб сім. дозвілля”, 2016. ‒ 284 с.
  • Корній, Дара. Щоденник Мавки [Текст] : роман / Д. Корній. ‒ Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. ‒ 304 с.
  • Корній, Дара. Зірка для тебе [Текст] / Д. Корній ; поетич. оздоблення Л. Долик. ‒ 3-тє вид. ‒ Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2016. ‒ 304 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка