21 березня ‒ Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації

Світовою громадськістю расова дискримінація визнана найнебезпечнішою формою порушення прав і свобод людини, неприйняття дискримінації на расовому ґрунті стало частиною свідомості переважної більшості громадян.

21 березня в усьому світі відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію расової дискримінації, проголошений Генеральною Асамблеєю ООН 1966 року як застереження людству від трагічних наслідків ненависті на расовому ґрунті та нагадування про обов’язок протидіяти расовій дискримінації.

Ця дата була обрана для того, щоб вшанувати пам'ять людей, загиблих від рук поліції під час демонстрації, що відбулася 21 березня 1960 року в Шарпевілі (ПАР). Учасники цієї мирної демонстрації хотіли висловити свій протест проти законів режиму апартеїду, які вимагали обов'язкову паспортизацію африканців, які проживають в ПАР.

Звіти поліції в 1960 році говорять, що недосвідчені поліцейські запанікували і відкрили вогонь спонтанно, викликавши ланцюгову реакцію, яка тривала близько 40 секунд. За офіційними даними було вбито 69 осіб, в тому числі 8 жінок і 10 дітей, і понад 180 отримали поранення, у тому числі 31 жінка і 19 дітей. Багато з них були розстріляні в спину, коли вони намагалися втекти. Ця подія отримала назву Шарпевільська бійня, яка сколихнула світову громадськість і призвела до того, що ООН почало активно боротися проти расової дискримінації в світі.

Генеральна асамблея ООН, проголошуючи цей день 1966 року, закликала міжнародне співтовариство подвоїти зусилля задля ліквідації всіх форм расової дискримінації.

30 листопада 1973 року була прийнята Міжнародна конвенція про припинення апартеїду. Документ набув чинності 18 липня 1976 року, а 31 грудня 1977 року ця Конвенція була ратифікована 38 країнами.

Щорічно в цей день Представництво ООН в Україні проводить різноманітні акції, брифінги міжнародних та українських організацій, конкурси малюнків для дітей, щоб ще раз підкреслити важливість і необхідність виховання дітей з повагою до всіх культур.

У першій статті Загальної декларації прав людини говориться, що всі люди з народження вільні і рівні у своїй гідності та правах. 21 березня ми згадуємо про те, що заохочення і захист цього ідеалу - це наша спільна відповідальність.

У Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка навчаються іноземні студенти з країн Європи, Азії, Африки та Америки, які є невід’ємною частиною багатонаціональної університетської родини.

Виховуймо себе у повазі до інших народів та культур!

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з книгою, в якій автори на конкретних життєвих прикладах захоплено розповідають про життя південноафриканського народу, його боротьбу за викорінення расистських порядків, про Нельсона Манделу – одного з найвідоміших активістів у боротьбі за права людини в період існування апартеїду:

  • Корочанцев, В. А. Южноафриканские симфонии [Текст] / В. А. Корочанцев, А. А. Осипов. - М. : Мол. гваpдия, 1989. - 254 с.

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка