21 лютого ‒ 100 років від дня народження Володимира Кириловича Малика

Український письменник, літературний критик Володимир Кирилович Малик (справжнє прізвище – Сиченко) народився 21 лютого 1921 року в селі Новосілки Макарівського району на Київщині в селянській родині. Після закінчення середньої школи в 1938 році вступив на філологічний факультет Київського університету. Тоді ж почав складати вірші. Незабаром розпочалася Друга світова війна і навчання довелось перервати. Молодий студент пішов у народне ополчення, працював на оборонних роботах під Києвом та Харковом. В одному з боїв Володимира Малика було важко поранено, уже непритомного його взяли в полон. Потім Володимира Кириловича було вивезено до Німеччини, де йому в концтаборах протягом двох років довелось пережити невимовні муки, голод, загрозу смерті. І лише в жовтні 1945 року вдалось повернутись на Батьківщину. Після війни Володимир Кирилович працював в Ясногородській середній школі, навчав дітей рідній мові та літературі. У 1950 році закінчив заочно університет, де навчався до війни. Після цього молодий учитель переїхав з Київщини на Полтавщину, в місто Лубни.

Саме тут, у цьому історичному місті, більш за все захотілося Володимиру Малику своїми творами наблизити події далекого і героїчного минулого до сучасників, розповісти про народних звитяжців, людей особливого героїзму. Володимир Кирилович глибоко знайомився з історичною літературою, засиджувався в архівах, виїжджав на місця, де колись жили його майбутні герої. На Поділля ‒ в гості до нащадків Кармалюка. У Карпати ‒ до спадкоємців Довбушевих традицій. Збирав народні перекази. І почали одна за одною виходити з-під його пера казки-легенди для молодших читачів «Чарівний перстень», «Месник із лісу», «Воєвода Дмитро», «Микита Кожум'яка», «Червона троянда».

У літературному доробку письменника є відомі пригодницькі повісті для читачів середнього шкільного віку, а саме: «Чорний екватор», «Двоє над прірвою», «Слід веде до моря». Найбільше Володимира Кириловича знають як автора історичних романів, серед яких найпопулярніші такі: тетралогія «Таємний посол», романи «Князь Кий», «Чумацький шлях», «Горить свіча» та останній роман «Князь Ігор. Слово о полку Ігоревім».

У книгах Володимира Кириловича Малика чимало захоплюючих пригод, швидка зміна подій. Недарма читачі та деякі літературні критики порівнюють його твори з творами французького романіста Олександра Дюма, а талант українського письменника ставлять поряд із мистецькою майстерністю поляка Генріка Сенкевича. Багато його творів перекладено іноземними мовами. За твори історико-патріотичної тематики, зокрема романи «Посол Урус-шайтана», «Шовковий шнурок», та «Князь Кий» Володимир Малик був удостоєний літературної премії Лесі Українки 1983 року.

Помер Володимир Кирилович Малик 31 серпня 1998 року.

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з творами письменника, які є у фонді книгозбірні:

  • Малик, В. К. Горить свіча [Текст] : роман / В. К. Малик. – Київ : Укp. письменник, 1992. – 431 с.
  • Малик, В. К. Черлені щити [Текст] : роман / В. К. Малик. – Харків : Пpапоp, 1985. – 295 с.
  • Малик, В. К. Черлені щити [Текст] : роман / В. М. Малик. – Київ : Веселка, 1990. – 368 с.
  • Малик, В. К. Таємний посол [Текст] : роман. Т. 1 / В. К. Малик. – Харків : Прапор, 1981. – 454 с.
  • Малик, В. К. Твори [Текст] : в 2 т. Т. 1. Таємний посол : роман. Кн. 1, 2 / В. К. Малик ; передм. Г. Я. Сергіенко. – Київ : Дніпро, 1986. – 440 с.
  • Малик, В. К. Твори : в 2-х т. т. 2. Таємний посол: роман. Кн. третя, четверта / В. К. Малик. – Київ : Днiпpо, 1986. – 492 с
  • Малик, В. К. Князь Кий [Текст] : романи / В. К. Малик. – Київ : Днiпpо, 1989. – 576 с.
  • Малик, В. К. Таємний посол : роман. т. 2 / В. К. Малик. – Харків : Пpапоp, 1982. – 520 с.

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка