21 вересня ‒ Міжнародний день миру. День миру в Україні

«Яким не було б наше сьогодні, мир – це наше завтра.» В. Гюго

У сучасному світі мир – найбільша цінність та мрія. Адже нестабільність, страх та насилля – не просто лякають та знищують, а й не сприяють розвиткові країн та народів.

21 вересня в усьому світі відзначають Міжнародний день миру. У 1981 році Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією A/RES/36/67 проголосила Міжнародний день миру (International Day of Peace) і встановила його святкування на третій вівторок вересня. Міжнародний день миру – заклик до примирення, порозуміння, спільної роботи по зміцненню стабільності, дотримання прав і свобод людини.

Починаючи з 2002 року, відповідно до резолюції A/RES/55/282, Міжнародний день миру відзначається щорічно 21 вересня як день загального припинення вогню і відмови від насильства. Основні принципи, якими керувалася ООН, заснувавши День миру – захищати його ідеали, зміцнювати дружні відносини між державами, спільними зусиллями працювати для досягнення миру в усьому світі. Мир, спокій і єдність – це ті речі, до яких прагне будь-яке цивілізоване суспільство. Припинити військові дії хоча б на добу – саме з таким закликом у цей день до всіх країн світу звертається ООН.

У якості емблеми до Міжнародного дня миру, використовують зображення білого голуба з оливковою гілкою. Її творцем є Пабло Пікассо. Вперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, що проходив у Парижі в 1949 році. Зображення виконано за мотивами біблійної легенди про те, що Господь в знак примирення після Великого Потопу надіслав в Ноїв ковчег голубку з гілочкою оливи.

В Україні День миру відзначають з 2002 року, згідно з Президентським Указом від 5 лютого 2002 року. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН і підтверджує відданість країни ідеалам миру.

Щорічно в усьому світі в цей день проходять різноманітні заходи з метою привернути увагу до масштабної роботи в підтримку миру, а також задля того, аби поширити інформацію серед окремих осіб, громад та суспільств для глибшого розуміння проблем, які перешкоджають мирному співіснуванню.

Однією з невід’ємних акцій Дня миру, починаючи з 1986 року, є символічна Хода Миру, ініціатором якої став індійський філософ-миротворець Шрі Чінмой. Невід'ємною частиною урочистостей є символічний передзвін Дзвону миру та хвилина мовчання в пам'ять про тих, хто загинув у військових конфліктах. Дзвін був відлитий з монет, які зібрали діти з 60 країн світу, з написом на ньому: «Нехай буде мир в усьому світі».

Події останніх років – війна, тероризм, військові витрати, глибокі суперечності, що розділяють народи і окремих людей у всьому світі, зумовили небувалу актуальність Міжнародного дня миру сьогодні.

Сьогодні на Сході нашої держави кращі українські сини боронять територіальну цілісність країни та відстоюють мирне життя для її народу. Тому зараз, як ніколи, для кожного з нас мир – найбільша і найважливіша цінність, яка є запорукою щасливого життя кожної української родини. Мир не означає програти війну, мир – це щоденна праця кожного громадянина задля вдосконалення, розвитку і заможного майбутнього.

Щороку в Міжнародний день миру люди в усьому світі збираються, щоб вшанувати пам'ять жертв непорозумінь, а також заявити про власну готовність присвятити себе втіленню в життя мрії людства. Це – побудова безпечного, справедливого світу.

Наукова бібліотека бажає усім нам мирного неба над головою!

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка