22 червня – 95 років від дня народження Валентина Васильовича Біблика

Український вчений в галузі тракторобудування, директор ХТЗ (1969-1996), Герой Соціалістичної Праці (1981), почесний громадянин Харкова (1999) народився 22 червня 1926 року в місті Єнакієво Донецької області. До Харкова переїхав у 1932 році. Закінчив фабрично-заводську семилітку.

З 5 травня 1942 року працював на Алтайському тракторному заводі хронометражистом, нормувальником, технологом, старшим технологом. Навчався на вечірньому відділенні технікуму, потім – у школі робочої молоді, за сумісництвом викладав у середній школі креслення.

з 1947 року його доля нерозривно пов'язана з Харківським тракторним заводом (ХТЗ). Неабиякі інженерні та організаторські здібності допомогли Валентину Васильовичу Біблику пройти нелегкий шлях до вершин виробничої кар'єри. Працюючи старшим інженером-технологом, заступником начальника цеху, начальником технологічного відділу, він безпосередньо брав участь у створенні й освоєнні виробництва дизельного двигуна і популярного трактора ДТ-54.

З 1957 року, перебуваючи вже на посаді головного технолога, і з 1969 року – на посту головного інженера ХТЗ, Валентин Біблик багато зробив для освоєння більш потужного трактора Т-74, створення спеціалізованого виробництва пускових двигунів, паливної апаратури і гідравлічних систем.

Майже 27 років він очолював Харківський тракторний завод. За ці роки було проведено повну реконструкцію і технічне переобладнання заводу, побудовано нові виробничі і побутові корпуси, упроваджено нові автоматизовані лінії, роботизовано комплекси, здійснено комп'ютеризацію основних служб та інженерних місць. Справжнім проривом став запуск у серію тракторів Т-150, коли вперше у вітчизняному тракторобудуванні на одному заводі було організовано масове виробництво гусеничних і колісних тракторів високого ступеня уніфікації. З конвеєра ХТЗ першим серед підприємств галузі зійшов мільйонний трактор, а всього завод випустив понад 2,5 млн. тракторів.

Комплекс суміжних виробництв у Харківській області створено за активної участі Валентина Васильовича Біблика. Силами заводу побудовані Безлюдівський каналізаційний колектор довжиною 9,3 км, система оборотного водопостачання, виправний заклад в селі Темнівка. Завод побудував три бази відпочинку, спортивний манеж на стадіоні ХТЗ, поліклініку та санаторій, а також комплекс профтехучилищ.

Створювати нові потужності і освоювати випуск спецтехніки допомагав завод і іншим соціалістичним країнам – Народній Республіці Болгарія (НРБ) та Польській Народній Республіці. За цю допомогу в 1975 році ХТЗ був нагороджений орденом Георгія Димитрова, а Валентин Біблік став почесним громадянином міст Червен Бряг і Тирговіште (НРБ), нагороджений сімома медалями НРБ, орденом «Народної Республіки Болгарія» I ступеня і почесним знаком І ступеня міста Пловдив (НРБ), а також почесним знаком «За заслуги» Міністерства металургії і машинобудування Польської Народної Республіки.

Всього за час роботи Валентина Васильовича директором ХТЗ заводом було виготовлено близько 1 мільйона 300 тисяч тракторів, в тому числі близько 700 тисяч тракторів типу Т-150. Ці трактора йшли на поля нашої величезної країни, а також на експорт. За внесок в розвиток торгово-економічних зв'язків із зарубіжними країнами ХТЗ було відзначено міжнародною премією «Золотий Меркурій».

Академік Академії інженерних наук України, заслужений машинобудівник України, неодноразово обирався народним депутатом місцевих рад і Верховної Ради УРСР.
За високі трудові досягнення удостоєний звання Героя Соціалістичної Праці, його відзначено почесним знаком Президента України, багатьма орденами і медалями.

У 1999 році Харківською міською радою серед перших Валентина Біблика було удостоєно почесного звання «Почесний громадянин міста Харкова».

Помер Валентин Васильович Біблик 6 червня 2009 р.

Пропонуємо ознайомитися з літературою на дану тематику, яка є у фонді книгозбірні:

  • Біблик Валентин Васильович [22.06.1926 – 06.06.2009] [Текст] / О. Красько // Харківщина : енциклопед. слов. / Харків. облрада, Харків. облдержадмін.; [редкол. : С. І. Посохов (голова) та ін.]. – Харків, 2014. – С. 38
  • Харьковский тракторный завод [Текст] : [буклет] // ХТЗ : Харьков, [б.г.]. – 26 c.
  • Заремба, В. Ф. ХТЗ. Музей рабочей славы [Текст] : путеводитель / В. Ф. Заремба. – Харьков : Прапор, 1976. – 32 с.
  • ОАО «Харьковский тракторный завод им. С. Орджоникидзе» [Текст] // Техніка АПК. – 2001. – №3. – С. 16-17
  • Поліщук, Д. Техніка ХТЗ: вітчизняне може бути найкращим [Текст] / Д. Поліщук // Аграр. тиждень. Україна. – 2008. – № 39 (10.11-23.11). – С. 11.
  • Харківський тракторний завод розробив трактор потужністю 220 К. С. із російським двигуном // Аграр. техніка та обладн. – 2010. – № 2. – С. 6
  • Історія завода-ветерана [Текст] // Новини агротехніки : виробничо-практичний журнал. – 2012. – № 4. – С. 50-56
  • Антощенков, В. М. Харківському тракторному заводу - 80 років. Його історія та розвиток [Текст] / В. М. Антощенков, Ю. К. Шаповалов // Сіл. інженер. - 2012. - № 99. - С. 10-11
  • ХТЗ має перспективи виходу на європейські ринки – радник представництва ЄС в Україні [Текст] // Промышленность в фокусе. – 2018. – № 2 (72). – С. 10
  • Чернявский, И. С. Эффективность работы КБ расчетов и научных исследований на Харьковском тракторном заводе [Текст] / И. С. Чернявский // Вісник Харк. нац. техн. ун-ту сіл. госп-ва ім. П. Василенка. – Харків : ХНТУСГ, 2015. – Вип. 163: Проблеми надійності машин та засобів механізації с.-г. вир-ва. – С. 240-247.
  • Співпраця з харківським тракторним заводом триватиме далі // Сайт ХНТУСГ. – Режим доступу: https://khntusg.com.ua/spivpracja-z-harkivskim-traktornim-zavodom-trivatime-dali (дата звернення: 07.06.2021).
  • Кашуба, С. А. До 90-річчя ХТЗ / С. А. Кашуба // Сайт ХНТУСГ. – Режим доступу: https://khntusg.com.ua/do-90-richchja-htz/ (дата звернення: 07.06.2021).

Для пошуку інших видань радимо скористатися Електронним каталогом Наукової бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в каталозі бібліотеки

Для допомоги зверніться до інструкції Пошук в в репозитарії ХНТУСГ

Послуги МБА та ЕДД

Послуги МБА та ЕДД НБ ХНТУСГ

Контакти

Адреса для листування
Наукова бібліотека ХНТУСГ
пр.Московський 45
Харків, 61001
Телефон
E-mail:

Новини бібліотеки

Сканер у подарунок для бібліотеки

2021-12-28

Напередодні новорічних свят Наукова бібліотека отримала від  керівництва ДБТУ довгоочікуваний планетарний сканер, необхідний для оцифрування колекцій рідкісних і цінних видань.

Харківський національний технічний університет сільського господарства імені П.Василенка